mamaplus

Trezirile frecvente ale bebelușului în timpul nopții îi pot afecta dezvoltarea?

-
//
08.06.2021

Deși există cazuri rare de bebeluși supereroi care dorm 10-12 ore, începând cu a treia lună de viață, cei mai mulți micuți se trezesc de câteva ori pe noapte și plâng după părinți. Există explicații științifice, comportamentale și legate de etapele de dezvoltare, pentru care copiii se trezesc în timpul nopții (excluzând perioadele de alăptare). Întrebarea este dacă trezirile prea frecvente sunt normale și nu cumva afectează dezvoltarea bebelușului. Află în continuare de ce copiii se trezesc noaptea în cele mai multe cazuri și câteva secrete pentru a-i asigura voinicului tău un somn bun și liniștit.

Ciclurile de somn

Copiii foarte mici se trezesc frecvent pe parcursul nopții în primul rând pentru că nu există un pattern definitiv de somn, iar ciclurile sau stadiile somnului sunt oarecum neregulate. În perioadele de tranziție dintre ciclurile de somn, mulți copii se trezesc și pot plânge după părinți. Este normal pentru bebeluși să se trezească de 4-5 ori pe noapte în timpul acestor tranziții. Acest lucru se întâmplă și la adulți, dar ei readorm mult mai repede și-și amintesc rar respectivele treziri.

Părinții trebuie să educe somnul copilului, să-l ajute să readoarmă independent de ei, să rărească și să scurteze trezirile între ciclurile de somn. Dacă copilul este obișnuit să doarmă după niște patternuri neregulate, acestea pot deveni un obicei, iar tu vei avea nevoie de mai multă răbdare pentru a-l dezvăța și a-i schimba complet rutinile.

Cauze de nutriție și dietă

Pe parcursul diversificării hranei, este posibil ca bebelușul să se trezească mai frecvent, dacă alimentele pe care le ingerează nu-i asigură necesarul de nutrienți. Poate că este nevoie să creșteți cantitatea de hrană sau perioadele de alăptare și să observați dacă se reglează ciclurile de somn.

Lipsa confortului

Bebelușul nu poate vorbi, așa că este necesar să căutați eventuale semne ale lipsei de confort, care poate rezulta din anumite probleme medicale, precum durerile de stomac, eczemele, apariția dinților, unele răni din timpul zilei, diverse condiții medicale (infecțiile, tusea, febra, diareea etc).

Schimbări comportamentale

Mulți copii pot avea treziri mai frecvente între șase și nouă luni, pentru că în acest interval crește gradul de conștientizare și independență, iar bebelușii devin mai explorativi, inclusiv noaptea. Când se trezesc și experimentează diverse sunete, nu este nevoie să alergați la ei dacă nu plâng și nu se agită. În perioadele în care copiii dezvoltă anxietatea de separare, în jur de nouă luni, își schimbă adesea obiceiurile de somn. Ei pot să se trezească mult mai frecvent și să plângă când își dau seama că părinții nu le sunt alături.

Mediul necorespunzător de somn

Locurile zgomotoase tulbură somnul bebelușului, ca și prezența luminii. Este necesar să se creeze un mediu favorabil odihnei copilului, asigurând liniștea și o luminozitate scăzută, îndepărtând orice sursă de distragere (mai ales ecranele care produc lumină albastră și interferează cu somnul).

Trucuri pentru a asigura copilului un somn bun

  • Hrănește-l corespunzător. Asigură-te că l-ai alăptat suficient și că ai acoperit toate necesitățile lui alimentare, fie prin suplimentarea cu o formulă de lapte praf, fie printr-un alt suport nutritiv (supe, fructe, legume), dacă deja ai diversificat alimentația. În cazul în care copilul nu mănâncă prea mult, crește frecvența porțiilor pentru a fi sigură că la momentul somnului, micuțul este sătul.
     
  • Respectă un program de somn. În fiecare seară, încearcă să culci copilul în jurul aceleiași ore și stabilește o rutină înainte de culcare, astfel încât să favorizezi somnul bebelușului. Poți folosi mici ritualuri, precum o oră petrecută seara cu copilul, spunând povești sau ascultând muzică. Ajută bebelușul să învețe această rutină de somn și să capete deprinderea de a se autoliniști, chiar și în absența ta.
     
  • Supraveghează somnul bebelușului pe parcursul zilei. Poate că cel mic doarme prea mult sau de prea multe ori în timpul zilei, astfel încât îi este mai greu să adoarmă noaptea. Diminuează gradual perioadele de somn de pe parcursul zilei și asigură-te că nu doarme după-amiaza târziu.
     
  • Evită contactul vizual pentru că acesta, ca și mișcările prea însuflețite, stimulează creierul copilului. Este preferabil să vorbești cu ton scăzut sau să cânți o melodie de calmare, fără a privi în ochii bebelușului. De asemenea, evită să-l iei în brațe de câte ori se trezește pentru că acest lucru este un adevărat semnal că nu mai trebuie să doarmă.
     
  • Asigură-te că bebelușul se simte confortabil și fără nici o grijă, schimbându-i scutecele în mod strategic înainte de culcare, hrănindu-l chiar înainte să adoarmă, creând cel mai potrivit mediu în camera sa de somn.