Nou-născutul în casă – este centrul atenției și obiectul unei griji deosebite. Îngrijorarea față de sănătatea bebelușului preocupă mama în continuu, orice strănut al copilului este discutat în familie, iar măsurile întreprinse după aceasta sunt uneori chiar nocive pentru sănătatea copilului. Mamele încep să elimine mucoasa din năsucul bebelușului, în casă sunt închise toate geamurile, iar uneori sunt limitate chiar și plimbările.
Rinita fiziologică
Copilul nou-născut nu poate face practic nimic singur. Faptul, că el nu poate vorbi și merge este perceput drept un lucru firesc. Iar faptul, că organismul încă nu a învățat să dirijeze activitatea mucoasei nazale, rezultă într-o rinită și strănut frecvent. De ce nou-născutul strănută frecvent? După 9 luni pe care le petrece în lichidul amniotic, organismul are nevoie să se obișnuiască cu mediul ambiant. Această ”acomodare” durează aproximativ 10 săptămâni. La început mucoasa nazală este uscată, după care, pentru a găsi regimul optim de funcționare, începe hidratarea ei activă. Acest tip de rinită este numită fiziologică, iar strănutul copilului este absolut firesc, la fel ca și eliminările transparente.
Cerințe față de curățenia și umiditatea aerului în odaia copilului
Pentru ca rinita să nu fie însoțită de formarea unor cruste, care împiedică respirația bebelușului, aerul în odaie trebuie să fie răcoros și umed. Străduiți-vă, ca temperatura în cameră să nu depășească 22 °C. Curățenia umedă și aerisirea - sunt condiții obligatorii. Dacă vă faceți griji pentru sănătatea copilului în sezonul de iarnă, atunci scoateți copilul din odaie în timpul aerisirii. Aerul uscat de la încălzirea centralizată la fel poate fi un motiv al strănutului. La menținerea umidității necesare va ajuta dispozitivele speciale de umezire a aerului, plantele, pe care le stropiți permanent, acvariul sau un prosop umed pus pe calorifer.
Igiena năsucului
Dacă partea interioară a năsucului la bebeluș se acoperă cu cruste și nu sunt eliminate în urma strănutului – atunci ajutați-l. Fiecare nară trebuie curățată cu un bețișor cu vată, înmuiat în apă fiartă sau lapte matern.
Cum să nu greșiți și să scăpați boala
Urmăriți starea generală a copilului. Dacă temperatura corpului este în limitele normale, copilul este calm, este respectat regimul de somn și alimentație, înseamnă că nu aveți motiv pentru îngrijorare.
Fiți atentă de asemenea la culoarea și consistența eliminărilor din nas. În cazul rinitei fiziologice, acestea sunt de culoare deschisă și lichide, dacă copilul s-a îmbolnăvit - eliminările nazale vor deveni dense și de nuanță verde. Nu scăpați prima zi de boală și adresați-vă medicului pediatru.
Excludeți sursele de alergie
Strănutul bebelușului poate fi o reacție la diferiți alergeni. Dacă ați remarcat, că copilul strănută în timpul plimbărilor, atrageți atenție, unde de regulă vă plimbați. Rinita alergică și strănutul pot fi provocate de plantele care înfloresc, puful de plopi, praful din apropierea străzii. Este inadmisibil fumatul în apartament, unde locuiesc copii de orice vârstă, dar și afară în apropiere de căruciorul copilului.