Securitatea psihologică
Nou-născutul nu-şi poate imagina lumea în afară de cea din burtica mamei sale. Cu greu face dinstincţii, unde şi cît de mare e hotarul dintre el şi mama sa. Copilul nu are nici o imaginaţie despre cum arată, despre ce fel de pericole îl aşteaptă în noua lume, el se simte în siguranţă doar lîngă mama. Din acest motiv, somul nou-născutului o bună perioadă de timp e foarte sensibil: el verifică dacă se află mama alături ori ba. Dacă este, atunci poate dormi în continuare, dacă nu – trebuie neapărat să se trezească şi să cheme ajutor. Cu cît mai mult timp îi va trebui ca s-o cheme pe mama, cu atît mai greu îi va fi să se calmeze şi să adoarmă iarăşi.
Atunci cînd mama şi copilul dorm în paturi diferite, chiar şi mama doarme mai sensibil, deaceea trezirea şi ridicarea pentru a verifica de fiecare dată cînd copilul se agită, provoacă mamei oboseală. Atunci cînd copilul doarme alături de mama sa, ambii se vor odihni din plin.
Bioritmul global
Mama care alăptează – reprezintă un tot întreg. Dacă copilul doarme împreună cu mama, ea foarte repede îşi adaptează somnul la fazele de somn ale copilului. Atunci cînd copilul se află într-o fază de somn neliniştit, doarme sensibil, mama este gata să-l liniştească oricînd dîndu-i posiblitatea să sugă; cînd somnul devinde mai strîns şi mama doarme mai bine. În consecinţă mama şi copilul, dorm mai bine atunci cînd dorm împreună,ba chiar şi tata, şi ceilalţi conlocuitori.
Îmbunăţirea lactaţiei
Prolactina, hormonul responsabil de lactaţie, se produce pe timp de noapte – mai ales în primele ore ale dimineţii şi doar în cazul în care copilul este poziţionat la piept în mod regulat pe timpul nopţii. Dacă doarme strîns într-un pătuţ aparte, mama este nevoită să se ridice de mai multe ori pe timpul nopţii, ea nu doarme suficient, ceea ce poate rezulta scăderea productivităţii laptelui. Dacă pe timp de noapte, copilul nu suge, atunci nivelul de prolactină produs scade şi în rezultat apare acelaşi fenomen: calitatea laptelui scade considerabil şi apare necesitatea grăbită de a da copilului adaosuri alimentare. Dar cînd copilul doarme împreună cu mama, ea îl hrăneşte, practic prin somn. Dacă mama lucrează sau învaţă şi este nevoită ca ziua să lase copilul în grija cuiva, dormitul împreună reprezintă unicul mod de a păstra laptele.
Obiecţiile posibile…şi totuşi, există mai multe argumente contra somnului mamei cu copilul
Să se doarmă în acelaşi pat cu copilul nu este igienic.
Dacă faceţi duş zilnic şi în mod regulat schimbaţi lengeria de pat, nici un risc nu apare, dimpotrivă, contactul cu microflora casei contribuie la formarea sistemului imunitar al copilului.
Fiţi atenţi: dacă cineva din părinţi are boli de piele, înainte de a lua copilul să doarmă împreună cu dv, consultaţi un medic.
Cînd un copil nu trebuie să doarmă cu părinţii? În cazul cînd unul din părinţi are gripă, SARS, herpes, boli de piele infecţioase, etc.
Somnul într-un pat cu părinţii este periculos, poţi asfixia copilul.
Istorioarele despre copiii „adormiţi” – nu sunt altceva decît fructul folclorului urban. Mama care alăptează prin somn, reacţionează chiar şi la modificările ritmului respirator al copilului şi instantaneu se trezeşte la mici sunete. Apropo, conform statisticilor oferite de Oranizaţia Mondială a Sănătăţii, în Japonia, unde copiii tradiţional dorm cu părinţii, este înregistrat cel mai mic nivel al sindromului morţii infantile subite, cauza căreia de multe ori, este întreruperea ritmului de respiraţie a nou-născutului.
Dacă copilul doarme cu părinţii, atunci mai tîrziu va fi greu să fie dezvăţat de acest obicei.
De obicei, copiii fără probleme sunt trecuţi să doarmă singuri, în pat separat, la1,5-2 ani, atunci cînd durerile care însoţesc creşterea dinţilor, se mai potolesc. Deşi, uneori pot avea loc şi „recidive” – în timpul îmbolnăvirii copilului, în timpul crizei de la 3 ani, cînd copiilor în vis le apar coşmarurile.