Somnul este una dintre cele mai importante activități ale zilei. Cu ajutorul său, organismul se odihnește, iar anumite celule se regenerează. Privarea de somn nu numai că induce o stare de irascibilitate și de slăbiciune, dar încetinește metabolismul și reînnoirea celulară. Nu degeaba persoanele care se plâng că nu pot să slăbească sunt persoane care nu au un program de odihnă corespunzător.

În ceea ce-i privește pe copii, încă de la început trebuie subliniate două aspecte extrem de importante: somnul celor mici este diferit de al adulților și mult mai important pentru dezvoltarea lor.

Între 0 și 3 luni

Aceasta este cea mai dificilă perioadă pentru o proaspătă mămică, pentru că bebe nu diferențiază noaptea de zi, iar ciclul său de somn include perioade mai lungi de odihnă, dar și pauze numeroase pentru masă. Cu toate acestea, pentru că niciun bebeluș nu seamănă cu un altul, trebuie știut că și obiceiurile de somn diferă de la micuț la micuț.

În vreme ce unii par a fi mai mulțumiți și se odinesc mai bine, alții sunt mai agitați, nu sunt prieteni cu somnul și petrec mai multă vreme treji. Deși „manualele” de puericultură spun că pe la vârsta de două luni un bebeluș va începe să doarmă legat în jur de cinci-șase ore pe noapte, aceasta nu este o regulă strictă.

De ce se trezesc bebelușii?

Există o serie de motive care duc la nopți chinuitoare atât pentru cei mici, cât mai ales pentru părinți. Iată care sunt cel mai des întâlnite:

Nevoia de a mânca

Stomăcelul lor nu reține pentru prea multă vreme laptele, iar foamea îi face să se trezească. La acestă vârstă nu există un program anume de hrănit copilul, el se alăptează la cerere, însă numărul de mese nu are cum să fie mai mic de șase-opt de-a lungul a 24 de ore. Apoi, în această perioadă, etapele somnului sunt cu totul altele. În primele luni de viață, când aceste faze nu sunt bine stabilite, bebe va avea somnul împărțit în 50% somn activ – așa numitul Rapid Eye Movement – și 50% somn adânc.

De cele mai multe ori, micuții se trezesc după o repriză de somn activ, care este un somn agitat, în care ritmul cardiac și respirația sunt alerte, bebe oftează, uneori scâncește, pleoapele se mișcă sau mânuțele tresar. Ciclul circadian normal, care ne coordonează ritmul de viață de-a lungul a 24 de ore, nu se va instala mai devreme de trei luni. La unii dintre prichindei va dura chiar și mai mult să învețe să doarmă și să stea în stare de veghe conform unui ritm biologic normal.

Colicile

Deși niciun medic pediatru nu poate spune cu exactitate ce sunt cu adevărat colicile, definiția unanim acceptată este aceea de durere de burtică serioasă, cauzată de excesul de gaze din intestine. Acestea provoacă o stare de agitație, crampe și plâns necontrolabil la nou-născuți.

Metodele pentru a le calma variază de la diverse preparate medicinale care să favorizeze eliminarea gazelor și calmarea crampelor, până la ceaiuride chimen, anason sau fenicul, tehnici de eliminare a aerului pe care-l înghite în timpul alăptatului, masaj abdominal sau comprese călduțe puse pe burtică în timpul crizelor de plâns.

Copilul este surescitat

Nu este bine ca un bebe să fie agitat înainte de culcare. Activitățile fizice, contactul cu figuri sau situații noi, stimulii exteriori prea puternici au impact asupra sistemului său nervos.

Tehnici de adormit bebelușul:

Bebe trebuie expus la lumină în timpul dimineții și al după-amiezei. Seara, înainte de culcare și în timpul nopții, luminile artificiale trebuie stinse.

Cu două-trei ore înainte de culcare e bine ca un sugar să nu întreprindă activități care să îi creeze o stare de agitație. Așadar, fără vizite și plimbări prea extenuante în prag de seară. Cel puțin nu în primele trei luni de viață!

Creați o rutină a somnului. Poate părea o glumă, dar baia și masajul de seară fac toate parte din lecția pe care cel mic trebuie să o învețe despre noua lui viață. Așa ajunge să facă o conexiune între băiță și somnul care urmează după.

Ajută-l să se liniștească și să adoarmă. Chiar dacă mulți pediatri sunt de părere că legănatul sau suzeta nu fac decât să creeze dependențe și să-l împiedice pe cel mic să adoarmă de unul singur, în primele luni de viață, când privarea de somn poate fi de-a dreptul chinuitoare pentru mame, este de preferat să ai un bebe care adoarme repede, decât unul care se chinuie minute bune să o facă de unul singur.

Dormiți în aceeași cameră. Am stabilit deja că este normal ca un nou-născut să se trezească frecvent și să aibă un somn „de iepure”. Pentru a face situația mai ușoară, e bine ca bebe să doarmă în pătuțul său, dar în aceeași cameră cu mama, cel puțin în primele șase luni. În felul acesta, el poate fi alăptat, liniștit și adormit mai ușor, fără turele extenuante făcute între dormitoare.

Între 4 și 12 luni

Odată pășind în cea de-a patra lună de viață, un sugar ar trebui să aibă un program de somn mai stabil. De-acum și părinții știu cam care-i sunt obiceiurile, reușesc să detecteze primele semne de oboseală, iar faptul că petrece mai multe ore treaz îl ajută să se și odihnească mai bine. Cu toate acestea, perioada este în continuare una plină de provocări și multă oboseală.

Regresia somnului, de la teorie la adevăr

Conceptul de regresie a somnului nu este unul foarte des întâlnit, bunăoară nici cunoscut de majoritatea părinților. Termenul definește o fază prin care trec bebelușii care au deja o rutină a somnului, care pare să își fi creat un program de odihnă aproape de normal și care dintr-odată, fără motiv, încep să-și schimbe obiceiurile. Ei devin mai agitați, se trezesc frecvent noaptea, de parcă ar fi nou-născuți, ațipesc și se trezesc imediat, nu se odihnesc bine nici în timpul zilei sau petrec multe ore în stare de veghe, ceea ce duce la oboseală și agitație. Se pare că aceste schimbări apar în jurul vârstei de patru, opt și 12 luni.

Medicii le pun pe seama dezvoltării celui mic, pe seama salturilor mentale sau de evoluție fizică pe care ei le au acum. Toate lucrurile noi pe care începe să le facă în jurul acestei vârste, rostogolirile, umblatul de-a bușilea, ridicatul în piciorușe sunt solicitante și consumatoare de energie. Copilul intră într-o stare de agitație și exuberanță care îi afectează programul de odihnă. Părinții trebuie să știe că este vorba doar de o etapă care nu va ține mai mult de câteva zile și care se va repeta probabil pe la un an și jumătate, poate chiar și doi.

Nopțile nedormite sunt destul de greu de tolerat, mai ales dacă numărul lor crește pe răbojul oboselii. Înainte de a dispera, trebuie să încerci să gândești pozitiv. Întotdeauna vei avea în minte faptul că e doar una dintre nenumăratele etape care vin și trec în viața voastră de părinți.

Bunăoară, vor trece și acestea și veți ajunge cu bine și la nopțile cu somn neîntrerupt. Apoi, e bine să continui să faci aceleași lucruri pe care le făceai pentru ca puiul să adoarmă, chiar dacă asta înseamnă să îl legeni sau să îi dai o suzetă. Unii sunt de părere că astfel de obiceiuri nu fac decât să creeze dependențe și să îl împiedice pe copil să adoarmă ușor de unul singur. Alții cred că nu e necesar să te consume astfel de griji, important este ca bebelușul să adoarmă. Până la urmă, trebuie să faci ceea ce e bine pentru copil și pentru tine.

Bebelușii scot tot felul de zgomote ciudate în timpul somnului. Asta înseamnă respirație șuierătoare sau fluierături. De vină sunt secrețiile pe care nu le-a eliminat încă din căile respiratorii. În plus, la această vârstă, ei inspiră și expiră doar pe nas, lucru care-i ajută să nu se înece în timpul alăptatului, dar care duce și la apariția unor fluierături stresante în somn.

Atenție! Dacă ți se pare că respiră prea rapid, nările tremură în timp ce e trage aer în piept, ca și cum s-ar chinui să o facă, iar mușchii din zona toracelui sunt vizibili, contractându-se mai mult decât de obicei, e cazul să te adresezi unui pediatru.

Bebelușii se mișcă destul de mult când dorm, și asta din cauză că somnul lor e în mare parte unul activ, cum am stabilit deja.

Bebelușii „cad” mai greu decât adulții într-un somn adânc. Așa se face că, dacă vei încerca să așezi în pătuț un bebe care a adormit de câteva minute, riscul ca el să se trezească imediat, ca și cum l-ai pune pe ace, este uriaș. Trebuie să aștepți cel puțin 20 de minute, până când respirația și mișcările involuntare se calmează, iar bebe intră într-o nouă fază, cea a somnului adânc, când mușchii se relaxează, nu mai zâmbește, nu mai plescăie, este calm și senin.