mamaplus

Sfaturi practice de la Maria Marian pentru îngrijirea bontului ombilical la nou-născuți

-
//
03.11.2020

În luna septembrie a acestui an, frumoasa prezentatoare TV Maria Marian a devenit mămică pentru a doua oară și pentru că îi place să împărtășească cu alte femei experiențele proprii, ea a vorbit recent despre îngrijirea bontului ombilical la nou-născuți. Maria spune că în primul rând proaspetele mămici ar trebui să știe că ombilicul ar trebui să fie mereu curat și uscat, pentru a preveni anumite urmări neplăcute. Ce alte sfaturi mai are prezentatoarea TV pentru mămici, află în continuare.

”Dacă la primul meu copil am folosit verde de briliant pentru prelucrarea zonei, de această dată medicul neonatolog mi-a recomandat soluția de Clorhexidină bigluconat 0,05% pentru a face toaleta zilnică. Procedura e simplă: turnam din tub câteva picături în jurul bontului ombilical, apoi curățam foarte-foarte atent și gingaș cu bețișoare de vată speciale pentru bebeluși. Simplu, comod, eficient. Față de verdele de briliant, această soluție este mai “prietenoasă” zonei - așa mi s-a părut. Am făcut toaleta bontului ombilical seară de seară, până a cazut, dar și atunci când observam eliminări, la fel - curățam astfel. Evident, pe toată durata prezenței bontului ombilical am avut grijă să nu acopăr zona cu scutec, îndoiam un pic scutecul în zona din față.”, explică Maria Marian.

Totodată, ea spune că soluțiile pe bază de alcool trebuie evitate în totalitate, pentru că ar putea duce la iritații în zona ombilicului și ar încetini astfel vindecarea. Mămicile ar trebui să aibă grijă ca zona respectivă să fie mai mult descoperită, pentru că astfel baza bontului ombilical se va usca mai rapid. Atunci când îi fac băiță copilașului, mamele ar trebui să fie de două ori mai atente cu această zonă.

”Eu mă străduiam tot timpul să nu ud bontul ombilical și, la ștergere după băiță, doar tamponam pielea cu prosopul pentru a absoarbe apa. Și acum fac așa, evit complet să îi “frec” pielea cu prosopul. E foarte fină, risc să o traumez. Lasă ombilicul să se detașeze în mod natural, fără a interveni în vreun fel! Poate să vezi că bontul atîrnă de un singur fir și să tragi de el și să-l forțezi să cadă. Atenție! Riști astfel să îl traumezi. Ceea ce facem noi, ca părinți, doar îngrijim regulat zona așa cum e firesc și lăsăm procesul să decurgă absolut natural. La bebe bontul a căzut cam la a 2 săptămână de viață”, a mai adăugat Maria.

În ce cazuri ar trebui să apelezi urgent la medicul pediatru?

  • dacă apar anumite semne unei infecții în zona bontului ombilical – cu puroi galben sau alb;
  • dacă bontul sau buricul sângerează puțin sau chiar abundant. Acest lucru se întâmplă dacă bontul ombilical este scos prea devreme;
  • baza bontului ombilical pare roșie sau umflată;
  • simți un miros strident și neplăcut din zona bontului ombilical;