Prima întrebare care apare în rîndurile rudelor în familia cărora s-a născut un copil – cu cine se aseamănă? Mama, încă de la maternitate analizează micuţul, iar tata caută să-şi găsească propriile trăsături privind copilul prin fereastra maternităţii. Însă,nu uitaţi că micuţul nu va arăta mereu aşa cum se aşteaptă părinţii. Este necesară o anumită perioadă, pentru a se putea adapta la mediul înconjurător pentru ca să ia un aspect normal.
În primele luni de viaţă ale micuţului sunt posibile mai multe neclarităţi: burtica bombată şi corpul alungit, capul cu o formă neregulată, eventual cu unele deformaţii, sînii umflaţi, care pot elimina un lichid - astfel de modificări sunt perfect normale pentru un copil nou-născut, acestea după câteva zile trec.
Inițial, copilul poate avea nasul un pic turtit și oarecum înclinat lateral, care va avea, de asemenea o formă normală numai după pubertate.
De interes special este în mod tradițional culoarea ochilor copilului - de multe ori copilul se naște cu ochi albaștri. De ce se întâmplă asta?
Cum se schimbă organul vederii la nou-născuţi?
Conform structurii ochilor la nou-născut este ca şi la un adult. Acest tip este un fel de aparat de fotografiat - un sistem care include nervii optici, ce conduc informațiile direct în creier, dar în mod special în acele părți ale creierului care percep și analizează "cele fotografiate". Ochiul constă dintr-un "obiectiv" – cornee, lentilă și " Film" - membrana sensibilă a retinei.
Cu toate acestea, în ciuda faptului că ochiul copilului este organ identic cu a unui adult, el nu poate încă pe deplin operaționa. La nou-născutţi este scăzută acuitatea vizuală, ea doar simte lumina, nimic mai mult. Dar, treptat, odată cu creşterea copilului se dezvoltă acuitatea vizuală, iar odată cu împlinirea vârstei de un an creşte până la 50 % din vederea normală a unui adult.
În prima săptămână de viață, medicii verifică reacția nou-născuţilor la lumină. În a doua săptămână de viață, copilul îşi poate concentra vederea asupra unui anumit obiect timp de câteva secunde.
În două luni fixarea vederii la copil devine stabilă. Spre șase luni copilul poate distinge forme simple iar la un an - desene.
Ce determină culoarea ochiului uman?
Culoarea irisului depinde direct de melanină - cantitatea de pigment prezentă în irisul ochiului. În ciuda faptului că copilul se naşte cu ochii de la albastru deschis la albastru, culoarea ochilor complet este formată la 2-3 ani, atunci cînd apare pigmentul de melanină. Prin urmare, ochii copiilor inițial deschişi pot deveni treptat căprui, verzi sau gri. Cu cît mai închisă e culoarea ochilor copilului, cu atât mai multă melanină este acumulată în iris. De altfel, cantitatea de melanină este transmisă prin ereditate.
Cercetările au arătat că persoane cu ochi căprui în lume sunt mai multe, decît cu ochi deschişi și motivul pentru aceasta - dominația de trăsături genetice asociate direct cu o mulțime de melanină. De aceea, în cazul în care unul dintre părinți are ochi negri, iar celălalt - deschişi, atunci probabilitatea este că copilul lor va fi cu ochi căprui.
Interesant de ştiut !
Culoarea ochilor deschişi la oameni se poate schimba, aceasta depinde de culorile hainelor, precum și a mediului. În plus, ochii îşi pot schimba culoarea în situații de stres, momente de pericol și chiar și în perioadele de boală.
Care va fi culoarea ochilor la copil pentru unii părinţi este importantă, pentru alții - nu este importantă. Principalul lucru este ca puștiul să crească cu adevărat fericit și sănătos!