Răceala la un bebeluș de o lună s-ar putea să te sperie peste măsură.  Află în articolul următor tot ce trebuie să știi despre prima răceală a copilului tău.

Toți bebelușii se nasc cu ceva imunitate la boli, dar chiar și așa, e nevoie de timp până ce sistemul lor imunitar se maturizează. Acest lucru îi face susceptibili la infecțiile virale. Există peste 200 de tipuri de viruși care cauzează răceli, iar un bebeluș poate răci la orice vârstă și în orice perioadă a anului.

Răcelile obișnuite la nou născuți nu sunt periculoase, însă pot escalada repede într-o complicație precum pneumonie. Orice boală la un copil de sub 3 luni reprezintă un motiv de a suna medicul pediatru, mai ales dacă este însoțită de febră.

Prima răceală

Încă din primele zile din viaţa copilului tău este coordonată de primele contacte cu microbii şi viruşii.

Arată că… nu este protejat de anticorpi. Dacă, în plus, se asociază cu primii musafiri, atunci va face cunoştinţă, în egală măsură, cu microbii tuturor celor care vă vizitează. Bun venit în club!

Ce este de făcut? Răceala sau rinita reprezintă un fenomen frecvent şi banal. Nasul curge şi se înfundă, iar temperatura este puţin mai ridicată decât de obicei. Copilul este în general mai agitat și pare că nimic nu îl mulțumește.

Cum se manifestă răceala la bebeluș de 1 lună?

Rinoreea poate reprezenta primul indiciu al faptului că bebelușul a răcit. Mucozitățile pot fi la început apoase și incolore, iar apoi se pot îngroșa și deveni gălbui după câteva zile. Acest lucru este normal și nu înseamnă că răceala bebelușului tău s-a agravat, susține Dr. Simona Pecec, medic specialist pediatru. Alte simptome mai includ:

  • Stare de agitație
  • Febră
  • Tuse, în special noaptea
  • Nas înfundat
  • Strănut
  • Răgușeală
  • Reducerea poftei de mâncare
  • Hrănirea cu dificultate din cauza nasului înfundat
  • Bebelușul adoarme cu greu sau este somnolent.

Nasul înfundat și strănutul la bebeluși

Având în vedere că nările unui nou-născut sunt foarte mici, chiar și o mică piedică îl poate face să strănute sau să respire greu. Aceste simptome nu vorbesc neapărat despre o primă răceală a copilului.

Nările bebelușilor se pot congestiona rapid de la praf, scame, reziduuri de lapte, sau factori iritanți din mediu cum sunt fumul de țigară, parfumul, fixativul de păr. Cei mici pot respira cu mare dificultate din cauza nasului încărcat, pentru că ei încă nu știu să respire pe gură. De aceea, respirația pe nas e zgomotoasă și poate însoțită de strănut – modul bebelușului de a încerca să-și elibereze căile nazale.

De aceea, respectarea câtorva reguli simple îl poate ajuta pe bebe să respire mai ușor fie că trece printr-o răceală, fie că factorii de mediu îi creează aceste simptome:

Mențineți umed aerul din camera bebelușului. Un higrometru care să arate umiditatea este la fel de important ca termometrul care ne spune temperatura ambientală. Dacă umiditatea e mai mică de 50%, ceea ce se întâmplă adesea iarna, când sunt pornite caloriferele, e cazul să utilizați un umidificator al aerului. Într-un mediu mai umed, particulele iritante de praf rămân la nivelul solului, iar copilul respiră mai ușor.

Irigați nasul. Folosiți un spray sau picături cu soluție nazală salină pentru a înmuia secrețiile nazale și pentru a-l stimula pe bebeluș să elimine prin strănut secrețiile din partea superioară a nasului spre exterior, de unde le puteți elimina ușor cu o pompiță, disponibilă în farmacii.

Răgușeala la bebeluș

Este surprinzător și îngrijorător pentru părinte să audă vocea răgușită a bebelușului. Acesta poate fi un simptom al răcelii, dar poate fi și din alte cauze:

Plânsul excesiv

Copilul care trece printr-un puseu de creștere, are un disconfort fizic sau pur și simplu are o zi în care nimic nu pare să-l consoleze, va plânge mai mult, iar ca rezultat corzile vocale se vor epuiza și va apărea răgușeala. Pentru a-l calma și a da o pauză vocii ca să se refacă, acordați-i mai mult timp, contact piele pe piele și alăptați-l mai mult decât de obicei.

Refluxul gastroesofagian

În cazul bolii de reflux gastroesofagian, acizii din stomac sunt trimiși în partea din spate a gâtului. Nu este surprinzător, acest lucru poate provoca și răgușeală. Rețineți că doar răgușeala ar fi un semn improbabil de reflux. Pe lângă acesta trebuie să existe și alte indicii, cum ar fi dificultăți de hrănire, scuipat, vărsături, plâns la hrănirea sau creșterea slabă în greutate.

Alergiile

Factorii de mediu pot provoca inflamare a mucoasei nazale. Lichidul din nas se duce apoi în gât și creează acest efect de voce răgușită. Soluția este să eliminați factorii alergizanți cum ar fi praful și fumul de țigară și să mențineți umed atât nasul bebelușului, cât și încăperea în care stă.

Dacă vocea e răgușită și ați exclus plânsul excesiv, alergiile și refluxul, e posibil ca bebe să fie răcit, iar virușii i-au inflamat corzile vocale. De asemenea, congestia nazală duce și la apariția vocii răgușite. Mucii din nas se scurg în gât unde înfundă corzile. Desfundarea nasului ar trebui să fie prima acțiune în acest caz.

Alimentație copil răcit

Dacă alăptați copilul și a răcit, sunt șanse mari să iasă repede din acest episod, pentru că în primele zile de viață a primit colostru, cel mai puternic antiviral natural. Construirea sistemului imunitar prin alăptare are loc și după ce colostrul s-a transformat în lapte matur și ține atât timp cât bebe primește sân.

Laptele unei mame este un repelent personalizat împotriva infecțiilor și combate germenii aflați în mediul în care trăiește bebelușul. Corpul mamei dispune de un sistem imunitar care recunoaște în mod selectiv germenii prietenoși de cei dăunători. La bebeluși, acest sistem nu este maturizat. Atunci când un microb pătrunde în corpul mamei, acesta produce anticorpi la germenul respectiv. Prin intermediul laptelui matern, noua armată de soldați combatanți ai infecției ajunge apoi la bebeluș. Acest proces dinamic al imunizării prin lapte se adaptează în permanență pentru a furniza cuplului mamă-copil cel mai adecvat sistem de apărare.

Deoarece unul dintre cele mai frecvente simptome ale unei răceli este nasul înfundat, alimentarea prin formulă sau alăptare poate deveni o provocare pentru bebeluș și mamă, deoarece copilul are nevoie de căi nazale libere când gura este ocupată. De aceea, recomandarea este să:

  • decongestionați năsucul cu ser fiziologic înaintea fiecărei mese,
  • țineți bebelușul în aburii calzi de la dușul pornit pentru a umezi mucoasele,
  • hrăniți ținându-l pe bebe în poziție verticală, într-un marsupiu, de exemplu,
  • hrăniți mai des, deoarece cu nasul înfundat nu poate consuma mult lapte la o singură masă.
  • dacă alăptați, să presați sânul când bebelușul e mufat, pentru a ajunge o cantitate mai mare de lapte în gura lui, astfel faceți două lucruri importante în timpul unei răceli, care scurtează perioada bolii: îl hidratați și îi asigurați cantitatea optimă de anticorpi.

Când să mergi la medic?

Un bebeluș mai mic de 3 luni trebuie neapărat văzut de un medic dacă este răcit. Inclusiv medicamentele antitermice sunt interzise la copii mai mici de 3 luni.

Medicul este cel care îi va pune cel mai bun diagnostice și, evident, îi va prescrie cel mai bun tratament.