”Respiră copilul sau nu?„ este cea mai răspândită întrebare printre proaspetele mămici aflate la prima experiență. Este important să vă păstrați calmul și să încercați să urmăriți toate simptomele pe care le are micuțul. Dacă nu observi îndeaproape mișcările pieptului sau nu lipești un deget sub nări, nu este atât de ușor de observat. Este și mai greu de înțeles dacă bebe respiră într-un mod adecvat sau nu. Deci, haideți să aflăm în continuare la ce să fii atentă în mod prioritar.

Fața bebelușului devine albastră

Acesta este unul dintre cele mai universale moduri de a verifica dacă cel mic respiră. Observă-i culoarea feței. Este roz pal? Sau pielea are o nuanță albastră sau purpurie? Dacă buzele devin albastre, ar putea fi un semn că nu primește oxigen. Culoarea pielii noastre arată așa, datorită oxigenului prezent în sânge. Pielea își pierde culoarea numai atunci când această sursă este întreruptă. Deci, dacă observi o schimbare a culorii pielii, mergi imediat la medic.

Bebelușul este prea liniștit

Nou-născuții nu se mișcă în general mult? Realitatea este că bebelușii pot fi destul de zgomotoși și agitați - își mișcă picioarele și brațele în mod constant. Dar, dacă observi că cel mic nu se mișcă nici măcar puțin sau nu răspunde la stimuli, există șanse ca ceva să nu fie în regulă, așa că solicită imediat asistență medicală. Dacă îngrijorarea este legată de mișcările sale de respirație, poți așeza ușor degetele pe burtică si poti simti daca burtica se misca.

Verifică nările bebelușului

În afară de a-i observa culoarea pielii, trebuie să-i urmărești și nările. Bebelușii și nou-născuții respiră în general pe nas și nu folosesc deloc gura. De obicei, ei învață treptat cum să respire pe gură. Dar, dacă îi observi nările larg deschise, asta înseamnă că vrea mai mult aer. Acest lucru, la rândul său, înseamnă că nu obține deja suficient aer și trebuie să-și extindă nările.

Bebelușul nu mănâncă nimic

După cum am menționat mai devreme, bebelușii respiră pe nas. Și acest lucru este esențial ca aceștia să se poată hrăni corect - este una dintre armele naturale de supraviețuire cu care se nasc. Cu toate acestea, dacă nasul lor este blocat și nu primesc suficient oxigen, s-ar putea să refuze să mănânce. Deci, dacă observi acest lucru, atunci s-ar putea să fie ceva în neregulă.

Bebelușul este frustrat

Dacă ai trecut printr-o răceală, știi cât de dificil poate fi să respiri pe nas. Acest lucru este cu atât mai greu pentru nou-născuții care nici măcar nu își pot exprima disconfortul. Asta i-ar putea frustra mult. Deci, dacă bebe este prea agita sau frustrat, atunci s-ar putea ca ceva să nu fie în regulă.

Când vine vorba de respirație, sincronizarea este totul. Dacă ai nevoie de ajutor pentru orice sună medicul. Deoarece a rămâne fără respirație pentru o lungă perioadă de timp ar putea provoca unele daune, în momentul în care observi ceva ciudat, sună medicul.