Medicul pediatru din România Malvina Petrov susține numeroase conferințe tematice pentru părinți, în cadrul cărora oferă recomandări esențiale pentru creșterea și dezvoltarea armonioasă a copiilor. La un seminar recent, pediatrul a punctat câteva reguli de bază pe care trebuie să le știe părinții începători sau tinerii care se pregătesc să devină părinți.
”Baia generală la sugar și nou născut poate fi făcută în orice moment al zilei. Cel mai important este să aibă loc o dată pe zi sau o dată la 2 zile. Recomandarea de a face baie seara are la bază ideea că baia, împreună cu masajul și masa de seară vor contribui la un somn mai lung al sugarului peste noapte.”, spune dr. Malvina Petrov.
Chiar dacă unii părinți sunt mai sceptici, medicul afirmă că băița copilului este binevenită în primele zile de viață.
”La nou născut baia generală se face din prima zi de viață. Existența bontului ombilical nu contraindică baia. Important este ca după baie zona respectivă să rămână uscată, curată și toaletată cu betadină sau alcool alb, până cade ultima crustă. În prima lună de viață este recomandat să folosim produse hipoalegenice pentru spălat și îngrijit pielea după baie.
Mai târziu, dacă pielea este bine hidratată și nu este iritată, se poate folosi un produs obișnuit de spălat. Baia trebuie făcută cu apă caldă, la 37-39 de grade, fără adaosuri de plante sau ceaiuri în apă. Teoretic orice extract floral este potențial alergic, mai ales dacă vorbim despre o piele sensibilă sau atopică. În camera de baie ar trebui să fie cam 26 de grade, pentru a asigura o temperatură de confort celui mic.”, a mai adăugat pediatrul.
Recomandările medicului pediatru pentru o igienă corectă a bebelușului:
- După baie este recomandat un mic masaj, iar cu această ocazie copilul este dat pe tot corpul cu o cremă hidratantă care se absoarbe bine în piele.
- Pentru a menține o piele curată și neiritată și în zona scutecului este recomandat să folosim apă și săpun după fiecare scaun al sugarului. Nu se recomandă folosirea pudrei de talc.
- Dacă există secreții oculare, acestea trebuie curățate cu ser fiziologic. Dacă ochii sunt curați, fără secreții, vom face toaleta locală cu apă caldă, odată cu baia generală.
- Serul fiziologic sau apa de mare se poate pune în nas doar dacă exista mucișori care nu ies singuri. Se pot aspira secrețiile cu pompița specială de cauciuc numai dacă acestea sunt în cantitate mare, iar nou născutul are dificultăți de respirație sau respiră pe gură, dar nu ca o operațiune de rutină.
- Pentru urechi nu este recomandat să folosim niciodată bețișoare de urechi, vom șterge în schimb urechile doar cu colțul prosopului. Cerumenul secretat de ureche are rol protector și nu trebuie niciodată împins cu bețișoarele de urechi.
- La copilul mai mare, care se murdărește sau transpiră mai mult, baia generală este obligatorie zilnic, uneori chiar și de 2 ori pe zi dacă este nevoie.
- Vom folosi produse de spălat obișnuite sau hipoalergenice, în funcție de fiecare copil.