În pofida sfaturilor bunicilor și mătușilor: nou-născutul nu are nevoie de baie zilnică, ba chiar îi dăunează! O spun pediatrii și oamenii de știință care au studiat de-a lungul anilor acest proces și au ajuns la niște concluzii importante în privința îmbăierii bebelușilor.

Părinții pot răni cu ușurință pielea fină a bebelușilor prin îmbăierea zilnică, spun studiile. Academia Americană de Pediatrie (AAP) recomandă ca sugarii să fie îmbăiați de 3 ori pe săptămână. Specialiștii spun că până când încep să se târască, bebelușii nu se murdăresc suficient pentru a justifica o baie zilnică. Este importantă, însă, spălarea de mai multe ori pe zi a mâinilor, a feței și a zonei scutecului.

„Pielea bebelușului este de cinci ori mai subțire decât cea a unui adult și are nevoie de protecție. Spălarea zilnică duce la sensibilizare, la uscare și la predispoziția spre eczeme”, spun medicii citați de Academia Americană de Pediatrie.

Limitați timpul de spălare la 10 minute şi folosiți apă călduță, nu fierbinte

Pediatrii atenționează că uleiurile naturale de protecţie sunt înlăturate prin spălare excesivă, iar pielea ajunge să se usuce.

„Spălarea excesivă duce la o deteriorare a stratului protector al pielii copilului. În primele săptămâni de viață copiii au o piele crudă, neformată suficient, instabilă. Acesta este momentul în care este atacat cimentul celular, care leagă celulele între ele și de unde încep problemele”, explică medicul dermatolog Mihaela Leventer.

Un alt dezavantaj al îmbăierii zilnice a bebelușului este că acesta devine ”prea curat”. Pielea trebuie să rămână la un anumit nivel de pH pentru a se proteja de infecții. Spalând-o cu săpun în fiecare zi, eliminați o mulțime de bacterii de suprafață care păstrează pH-ul pielii și puteți provoca mai multă sensibilitate la infecții.

Cu ce spălăm bebelușii?

Din cauza spălării excesive și chimizării vieții din jurul copilului din ce în ce mai mulți copii suferă de atopie. De aceea, medicii recomandă cât mai puține produse de îngrijire. Apa curată este cea mai indicată în cazul nou-născuților. Din când în când, puteți apela și la săpunuri speciale pentru copii (fără parfumuri și în cantitate mica), cu economie (prea mult săpun usucă, de asemenea, pielea).

Cum ar trebui să decurgă un ritual de spălare

Cât despre ritualul de spălare, experții de la Serviciului Național Medical Britanic (NHS), autoritatea care se ocupă de sănătate în Regatul Unit, recomandă următoarele:

  • Alege un moment al zilei în care copilul este treaz și mulțumit. Ai grijă ca în cameră să fie cald. Pregătește tot ce ai nevoie din vreme: lighean cu apă, prosop, vată, scutec curat și hainuțe curate.
     
  • Este mai bine să nu speli copilul după ce a mâncat sau atunci când este înfometat sau obosit.
     
  • Apa ar trebui să fie călduță, nu fierbinte. Verifică introducând cotul în apă.
     
  • Nu adăuga lichide de curățare în apă. Mai ales în primele luni, apa simplă este cea mai bună.

Experții britanici recomandă parcurgerea următorilor pași:

  • Scoate toate hainele copilului, în afară de scutec, și pune-l într-un prosop.
     
  • Înmoaie o bucată de vată (cotonete) în apă, având grijă să nu se ude prea tare, și freacă ușor cu ea în jurul ochilor copilului, pornind de la nas, având grijă să folosești o bucată de vată pentru fiecare ochi. În acest fel, eviți transmiterea unei infecții de la un ochi la altul.
     
  • Folosește tot o bucată de vată pentru a curăța în jurul urechilor, însă nu în interiorul lor. Nu folosi niciodată bețe de urechi. Spală fața, gâtul și mâinile copilului în același fel și usucă-le genil tamponând cu un prosop.
     
  • Scoate scutecul și spală fundulețul și zona genitală a copilului cu vată și apă călduță.
     
  • Pune copilul în cădița care a fost umplută cu apă călduță (se recomandă 8 cm de apă), sprijinindu-i capul și șoldurile când îl muți în apă.
     
  • Capul copilului trebuie să nu fie în apă. Susține-l cu o mână. Folosește cealaltă mână pentru a pune apă pe copil, în timp ce îi vorbești încet.
     
  • Nu lăsa niciodată un copil singur în apă, nici măcar pentru o secundă.
     
  • După cel mult 10 minute, scoate beblușul din apă și usuca-l bine cu un prosop, tamponând.

Este de asemenea un moment perfect pentru a masa copilul, masajul ajutând la relaxare și un somn mai bun.