mamaplus

Nu grăbiți bebelușii să înceapă să meargă de-a bușilea mai devreme de 7 luni

-
//
16.03.2021

Bebelușii încep să meargă de-a bușilea între 7 și 9 luni. Progresul apare atunci când copilul este pregătit să facă acest lucru. În realitate, acesta nu are nevoie de nimeni care să-l învețe cum să se târască. Cu toate acestea, părinții pot ajuta la stimularea mișcărilor care vor conduce bebelușul către prima sa deplasare de-a bușilea.

Nu toți bebelușii încep să meargă de-a bușilea în același ritm. De asemenea, chiar dacă unii bebeluși sunt mai stângaci decât alții, asta nu înseamnă că un copil este mai puțin inteligent. Începând cu vârsta de 6 luni, cam de când și stau în funduleț, bebelușii își fac curaj să plece de-a bușilea. Însă nu toți o vor face în același ritm, nu toți vor urma același șablon, iar răbdarea părinților e cheia unui mers de-a bușilea cât mai corect.

Deși pentru noi pare ceva gen floare la ureche, pentru bebeluși mersul de-a bușilea e treabă complicată. În primul rând, mușchii de pe spate, gât, umeri și mâini trebuie să fie suficient de puternici încât să îi susțină greutatea bebelușului, dar și să îl ajute să rămână în echilibru în timp ce își explorează noile capacități.

În al doilea rând, mersul de-a bușilea ține foarte mult de coordonarea ochi-mână-picior, pentru că bebelușul țintește un punct în care dorește să ajungă, apoi trebuie să își coordoneze mâinile și picioarele în așa fel încât să înceapă deplasarea.

Toate astea par ușoare, pentru noi care am făcut o rutină din astfel de mișcări. Când le faci pentru prima oara însă, nu e la fel de ușor. Târâtul este prima mare realizare în dezvoltarea psihomotorie. Este primul gest de independență al fiecărei ființe umane: prima dată când o persoană se poate deplasa dintr-un loc în altul pe cont propriu. Așadar, este momentul în care începe să descopere o lume întreagă.

Cum să stimulezi bebelușul să meargă de-a bușilea?

Lasă-l să se joace pe podea

Când lași bebelușul să stea cu fața în jos, îl încurajezi să-și folosească mușchii. Dezvoltarea acestora îi va permite să se miște și să se târască. Bebelușii stau și dorm de obicei pe spate. Prin urmare, așezarea lor cu fața în jos va stimula un set diferit de mișcări, cum ar fi ridicarea capului.

La început, poziția poate fi incomodă pentru bebeluș. Dacă acesta este cazul copilului tău, nu-l lăsa să stea prea mult timp în această poziție. Totuși, fă încercări până când se obișnuiește. Există multe jucării cu care să îl stimulezi. De asemenea, te poți culca pe spate și poți așeza copilul pieptul tău, cu fața în jos.

Pune lucruri în fața sa pentru a le apuca

Atunci când bebelușul se obișnuiește cu statul pe burtă, așază un obiect de interes în fața sa, dar nu la îndemână. Acest lucru îl va încuraja să se miște pentru a apuca obiectul. La început, bebelușul poate părea frustrat. Totuși, nu muta jucăria mai aproape. Vei vedea că cel mic va găsi o modalitate de a se târî și de a ajunge la jucăria preferată.

Poți să-ți înveți copilul să meargă de-a bușilea prin puterea exemplului

Bebelușii învață prin observație. Dacă cel mic te vede că mergi de-a bușilea, va știi că acest lucru este posibil. Desigur, acest lucru nu înseamnă că va imita ceea ce faci imediat ce te va vedea. Cu toate acestea, faptul că știe că este capabil de o asemenea acțiune este de mare ajutor și îi va oferi indicii despre cum să o facă.

Agață jucării deasupra bebelușului

Jucăriile atârnate deasupra bebelușului atunci când acesta stă întins pe spate ajută la întărirea brațelor și a mușchilor abdominali. Bebelușilor le plac culorile și mișcarea. Acesta este motivul pentru care jucăriile interactive sunt grozave pentru ei. În timp ce încearcă să ajungă la ele, își vor antrena aceeași mușchi pe care îi vor folosi pentru mersul de-a bușilea.

Ajută-l să se balanseze

Fă sul un prosop sau un pled și așază copilul pe burtă cu prosopul între abdomen și piept. Apoi, ridică prosopul, astfel încât trunchiul copilului să se ridice odată cu acesta. Instinctiv, bebelușul va pune mâinile pe sol. Când se întâmplă acest lucru, rotește prosopul înainte și înapoi. De asemenea, poți face acest exercițiu ridicând copilul cu mâinile pe șoldurile sale.

Și dacă bebelușul nu vrea să meargă de-a bușilea?

Majoritatea bebelușilor sunt dornici să meargă de-a bușilea sau să se ridice cu sprijin. Mulți dintre ei trec direct de la mersul de-a bușilea la a sta în picioare cu sprijin. Acest lucru este complet normal. În orice caz, dacă observi că bebelușul tău întâmpină dificultăți în ceea ce privește mersul de-a bușilea, consultă medicul pediatru pentru a afla dacă progresul abilităților sale motorii este normal.