mamaplus

Mucus în scaunul bebelușului. Care sunt cauzele și când este necesar să mergeți la medic

-
//
23.06.2022

Proaspetele mămici își fac griji când descoperă mucus in scaunul bebelușului. O cantitate mică de mucus în scaunul unui bebeluș nu este probabil un motiv de îngrijorare, dacă nu există alte simptome. Cu toate acestea, cantități mari de mucus, mucus care apare în scaune repetate sau semne de diaree, ar putea indica o alergie, o infecție gastro-intestinală sau o altă problemă.

Intestinele secretă în mod natural mucus care ajută la acoperirea tractului intestinal, digerarea alimentelor și trecerea scaunului. Uneori, o parte din acest mucus ajunge la în scaun. O cantitate mică de mucus în unul sau două scaune, mai ales dacă nu există alte simptome, nu este de obicei un semn de boală. Uneori, mucusul apare în cantități mari sau reapare timp de câteva zile. În acest caz, este mai probabil să existe o problemă de bază. De aceea, vom enumera o parte din aceste cauze și vom explica când să contactezi medicul.

Diareea la bebeluș

Dacă bebelușul are mișcări intestinale mai frecvente decât de obicei, poate fi un semn de diaree. Scaunele dese și aproape lichide pot conține mucus. Cu toate acestea, la bebelușii alăptați, este obișnuit ca scaunul să fie moale, astfel încât poate fi dificil să se facă diferența dintre scaunul obișnuit și diaree.

Unele semne ale diareei includ:

  • mișcări intestinale mai frecvente decât de obicei;
  • semne de durere, cum ar fi plânsul, încordarea corpului sau efectuarea unor mișcări neobișnuite;
  • o scădere a cantității urinei, care poate semnala deshidratare.

Infecțiile cauzate de bacterii sau de un virus, modificările alimentare și numeroase alte probleme, pot provoca diaree. Diareea dispare adesea de la sine. Asigură-te doar că bebelușul bea multe lichide pentru a preveni deshidratarea.

La sugarii sub 3 luni, diareea prelungită sau severă poate provoca rapid deshidratare. Diareea severă poate fi chiar fatală! Sună imediat medicul dacă bebelușul prezintă semne de deshidratare, dacă diareea durează mai mult de 1-2 zile sau dacă diareea este foarte severă.

Alergii și modificări în alimentația bebelușului

Alergiile și sensibilitățile la alimente pot provoca diaree sau pot duce la mucus în scaunul unui bebeluș, deși acest lucru este neobișnuit. La bebelușii alăptați, o schimbare bruscă a dietei mamei poate fi cauza. Sensibilitățile la fier, soia sau alte ingrediente din formulă pot juca, de asemenea, un rol.

La bebelușii mai mari care mănâncă solide, anumite alimente pot provoca diaree. Acesta ar putea fi un semn de avertizare timpurie a sensibilității alimentare, deși este obișnuit ca scaunul să se schimbe în culoare sau consistență pe măsură ce sunt introduse noi alimente.

Uneori, o schimbare bruscă în alimentația unui bebeluș - cum ar fi trecerea la o nouă formulă - poate provoca diaree timp de câteva zile. Discută cu un medic pediatru despre cum să gestionezi aceste modificări alimentare pentru a minimiza riscul de diaree și dureri de stomac.

Modificări în alăptare

În cazul în care scaunul unui bebeluș este verde și spumos, se poate datora perioadelor scurte de alăptare. Modificările modului în care un copil este alăptat poate afecta textura scaunului. De exemplu, unii bebeluși care sug pentru perioade scurte înainte de a schimba sânii au scaun verde-spumos.

Dacă un copil este alăptat, scaunul său poate părea să conțină mucus. Acest lucru se poate întâmpla atunci când bebelușul primește mai mult lapte de început - acesta este laptele disponibil la începutul alăptării și poate fi mai subțire și mai dulce. Alăptare din fiecare sân pentru perioade mai lungi poate ajuta.

Sânge în scaunul bebelușului

Un bebeluș poate avea sânge și mucus în scaun. Dacă scaunul este foarte dur, acest lucru ar putea însemna că bebelușul este constipat. Sângele și mucusul ar putea proveni din rupturi minuscule din anusul bebelușului. Asigurarea faptului că bebelușul consumă multe lichide poate ajuta.

Sună la medic dacă există:

  • sângerări extinse - mai mult decât doar câteva firicele de sânge în scaun;
  • sângerare care apare la mai multe mișcări intestinale;
  • sângerare care dispare și revine câteva zile mai târziu;
  • diaree cu sânge (cu sau fără mucus).
  • Dacă observi numai sânge și mucus sau mai mult sânge în scaun și bebe este agitat, mergi la urgență imediat!