mamaplus

Medic chirurg-pediatru, despre testiculul necoborât la băieței. Când se intervine chirurgical?

-
//
08.12.2021

Aproximativ 30% dintre băiețeii născuți prematuri sunt diagnosticați cu testicul necoborât. În această boală, testiculul nu se găsește la nivelul scrotului, așa cum ar trebui, dar este localizat fie pe traiectul canalului inghinal (cu localizare variabilă – de la cea intraabdominală până la baza scrotului), fie ectopic (în afara canalului inghinal). Există, de asemenea, situații în care testiculul este absent sau hipotrofic (mai mic). Cum înțelegem că un copil suferă de această afecțiune, când este recomandată o intervenție chirurgicală și alte detalii importante ne oferă în continuare medicul specialist în chirurgie pediatrică, Alexandra Munteanu.

Testiculul necoborât în scrot este observat la naștere de către medicul neonatolog, sau acasă de către părinți. Chirurgul pediatru va examina micuțul și va solicita o ecografie, pentru a completa și susține diagnosticul clinic. În cazul în care ecografia nu este sugestivă, un RMN poate aduce informații suplimentare.

Testiculele care pot fi mobilizate în scrot dar ascensionează imediat se numesc testicule flotante. Dacă nu simtiti testiculele la nivelul scrotului, programați o consultație la chirurgul pediatru.

Cum se pune diagnosticul?

Dacă la examinarea nou-născutului medicul pediatru observă absența testiculului în scrot, vă va recomanda să reveniți la o consultație repetată peste 6 luni, pentru că între timp testiculul poate coborî în scrot. În caz contrar, se recomandă consultația medicului chirurg.

La ce vârstă este recomandată intervenția chirurgicală?

Potrivit medicului Alexandra Munteanu, în primele 3-6 luni, coborârea testiculelor se poate face spontan, astfel nu este recomandată intervenția chirurgicală. Chirurgul va indica tratamentul chirurgical în jurul vârstei de 1 an.

Este important să rețineți bine faptul că nu există simptome specifice pentru testiculul necoborât. Când un testicul nu se palpează în scrot, putem spune că avem de a face cu un testicul necoborât sau criptorhidie, afecțiune întâlnită la aproximativ 3 - 5 % dintre nou-näscutii la termen.

Alți factori de risc pentru testiculul necoborât sunt: antecedentele familiale la criptorhidie și greutatea mică la naștere.