mamaplus

Măsuri de siguranță pentru bebeluşii care învață să stea pe burtică

-
//
26.11.2021

După naștere, bebelușii obișnuiesc să stea mai mult pe spate, pentru că este cea mai sigură poziție pentru nou-născuți. Pediatrii spun că, pentru o bună dezvoltare, ar trebui să îl obișnuiți treptat pe cel mic să stea și pe burtică. Dacă nu ai făcut-o încă de la început, o poți face liniștită de îndată ce bebelușul a împlinit o lună de zile. Vei observa că bebelușul va începe, din această poziție, să facă singur exerciții, încercând să își miște capul dintr-o parte în alta. Ei reușesc asta încă din primele ore de viață, mai ales când sunt în căutarea sânului.

"Experiența de a sta pe burtică îi ajută pe bebeluşi să îşi ridice capul, să se rostogolească, să stea în funduleț şi, în cele din urmă, să se ridice în picioare", a recomandat Danette Glassy, reprezentant al American Academy of Pediatrics.

Să pui bebeluşul pe burtică este posibil încă de la naştere. De fapt, părinții noştri aşa procedau, pe vremea lor recomandarea pediatrilor fiind ca bebeluşii să îşi petreacă majoritatea timpului pe burtică.

Măsuri de siguranță când pui bebelușul pe burtică

  • Alege o suprafață care nu este foarte tare, şi în acelaşi timp plată, să zicem un pat.
  • Îndepărtează înainte orice l-ar putea deranja, cum ar fi pături, perne, jucării.
  • Nu lăsa bebelușul să doarmă pe burtică. În această poziție el trebuie să fie în permanență supravegheat.
  • Dacă bebelușul încă nu își ține capul, poți alege să îl ții pe burtică așezat pe bustul tău. În acest fel se va simți mai confortabil și liniștit.

Cât timp să stea bebelușul pe burtică?

Nu există un răspuns standard. Poate să stea un minut sau poate să stea un sfert de oră. Regula de aur este să îl ții aşa atât timp cât el se simte confortabil. Când începe să se agite sau să plângă este momentul să îl ridici. Poți începe cu o sesiune pe zi. Vei vedea, că în timp, bebeluşul se va simți mai confortabil în această poziție. Totul depinde de capacitatea sa de a-şi controla muşchii gâtului şi de a putea ridica / întoarce capul.

Statul pe burtică și joaca

Când bebe stă pe burtică este momentul perfect ca să vă jucați. Uite câteva idei:

  • aşează-te în fața lui şi stați de vorbă. Nu uita să faci şi câteva grimase care îl distrează.
  • prezintă-i câteva jucării colorate şi improvizează rapid un teatru de păpuşi. Ține totul simplu şi repetitiv.
  • pune-i în față ceva care îl atrage, la care ar vrea să ajungă - o oglindă, o jucărie cu sunete şi lumini

Util: Nu pune bebeluşul pe burtică imediat după masă. Este posibil să vomite tot ce a mâncat.

Dacă nu vrea să stea pe burtică

Nu toți bebeluşii agrează această poziție. Fiecare are propria personalitate şi propriul ritm de dezvoltare. Dacă nu îi place nu îți rămâne decât să mai încerci. Şi, mai ales, fă astfel încât acest timp să fie cât mai distractiv pentru bebe. Nu va trece mult şi veți avea sesiuni de joacă şi voie bună în timp ce stă pe burtica.

Trucuri utile:

  • dacă vrea să stea un pic mai ridicat, începând cu 3-4 luni poți să-i strecori un prosop făcut sul în dreptul pieptului, sub brațe;
  • nu îl pune pe pat, pune-l pe picioarele tale, făcând avionul (posibil după 4 luni);
  • dacă ai o minge de exerciții poți să îl pui pe aceasta şi să îl mişti uşor cu ea