Momentul cel mai oportun pentru introducerea primelor produse complementare în alimentaţia bebeluşului este determinat nu doar de vârsta copilului, ci şi de nivelul de dezvoltare fizică al acestuia.

Începutul diversificării alimentației bebelușului

Momentul potrivit pentru începerea diversificării alimentației bebelușului poate fi determinat de medicul pediatru și următorii indicatori de dezvoltare fizică:

  • Stă în poziţia şezut cu sprijin. 
  • Are un bun control al muşchilor gâtului şi îşi poate susţine capul 
  • Ajunge să îşi dubleze greutatea pe care au avut-o la naştere, cântărind aproximativ 6 kg. 
  • După 8-10 alăptări, senzaţia de foame nu îi este potolită sau consumă mai mult de 900 ml de lapte pentru copii.

Diversificarea este o perioadă importantă în viața sugarului, care implică multă responsabilitate din partea mamei, de aceea trebuie făcută cu tact, răbdare şi înţelegere, respectând regulile diversificării alimentației:

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) recomandă alăptare exclusivă până la vârsta de 6 luni. Alimentaţia ideală pentru copii este laptele matern.Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă pînă la 6 luni şi introducerea ulterioară a alimentelor complementare în paralel continuînd alăptarea. Nestle susţine această recomandare.

Introducerea timpurie a diversificării alimentației, nu este recomandabilă, deoarece:

  • Dacă copilul începe să mănânce alimente solide înainte de vreme, producţia de lapte matern poate să scadă şi, prin urmare, este posibil ca copilul să primească mai puţină energie şi mai puţini nutrienţi.
  • Intestinul copilului nu este deocamdată pregătit pentru introducerea oricăror alte alimente, iar acest fapt creşte riscul apariţiei de tulburări digestive şi diferite tipuri de alergii.

Introducerea târzie a diversificării alimentației, de asemenea, nu este recomandabilă, deoarece:

  • Laptele matern nu mai satisface toate nevoile alimentare ale copilului, acesta nu mai primeşte cantitatea de energie, nutrienţi şi microelemente (în special zinc şi fier) de care are nevoie.
  • Principala sursă de fier pentru copil după 6 luni sunt produsele complementare şi anume terciul pentru bebeluşi. 
  • Copilul începe să-şi dezvolte capacitatea de masticaţie (mestecatul pregăteşte gingiile pentru erupţia dentară) şi abilităţi motorii fine ale tractului gastro-intestinal. 
  • Este necesar ca copilul să îşi formeze o percepţie asupra noilor gusturi şi texturi pentru dezvoltarea sa generală şi  psiho-emoţională.

Regulile diversificării regimului alimentar la copil

  • Produsele complementare nu trebuie utilizate ca înlocuitoare ale laptelui matern sau a laptelui pentru copii, acestea nu fac decât să completeze alimentaţia bebeluşului cu lapte, nu și să o înlocuiască. Laptele matern sau laptele pentru copii trebuie să constituie ingredientul esenţial în regimul alimentar de zi cu zi al copilului. 
  • Diversificarea trebuie să fie începută cu un piure dintr-un singur component nou, piure de legume pentru bebeluşi şi  piure de fructe Gerber®, formate dintr-un singur component - legume sau fructe, precum şi terciul fără lapte şi fără zahăr, dintr-un singur tip de cereale. Introducerea alimentelor noi trebuie să se facă progresiv, câte un singur aliment nou o dată pentru a observa cum este tolerat. Acum ceva timp, exista o recomandare potrivit căreia în regimul alimentar al copiilor de 3 luni se introduceau sucuri complementare. Cu toate acestea, medici pediatri au observat că sucul pentru copii irita tractul gastrointestinal imatur al bebeluşului, ceea ce poate duce la apariţia reacţiilor alergice. Totodată, sucul nu aduce o contribuţie semnificativă la satisfacerea nevoilor speciale ale copiilor în ceea ce priveşte aportul de vitamine şi minerale. Drept urmare, în ultimul timp, pediatrii recomandă începerea diversificării regimului alimentar al copilului cu terciuri pentru copii şi terciuri de fructe, deoarece acestea sunt bogate în vitamine, minerale şi fibre dietetice, care contribuie la îmbunătăţirea digestiei şi obişnuirea cu noi gusturi. 
  • O regulă importantă la etapa incipientă a diversificării este să introduceţi alimente noi în mod treptat, începând cu 1/2 linguriţă, timp de cel puţin 5-7 zile, urmând ca apoi, încetul cu încetul să creşti doza. 
  • Consultaţi-vă neapărat cu pediatrul Dvs. la fiecare etapă de diversificare.

Pentru începutul diversificării — terciuri/cereale pentru copii

Aşadar, a sosit timpul în care trebuie să introduci în regimul alimentar al copilului produse complementare. Ai studiat cu mare atenţie regulile diversificării însă nu ai decis cu care produs să începi călătoria micuţului în lumea alimentelor pentru adulţi. Cum să faci astfel încât prima masă diversificată a bebeluşului tău să fie una plăcută şi folositoare?

Alegerea primului aliment se individualizează în raport cu starea de sănătatea a micuţului şi trăsăturile individuale ale organismului său. Un rol extrem de important îl are și preferințele gustative: este important să reții faptul că copilul, indiferent cât de micuț este – este deja o personalitate cu preferințe individuale, iată de ce acestea nu trebuie ignorate. Dacă copilul este bolnav sau a fost vaccinat, începerea diversificării planificate se va amâna cu câteva zile.

În cazul în care bebeluşul adaugă în greutate în mod normal şi întârzierea scaunului nu-l deranjează, medicii, de cele mai multe ori, recomandă începerea diversificării regimului cu terciul din legume în calitate de „alimente solide”.

Dacă copilul regurgitează în mod frecvent, suferă de colici intestinale, nu adaugă în greutate, cea mai bună soluţie este terciul fără gluten. Printre terciurile fără gluten, ce sunt recomandate în regimul alimentar al copilului începând de la a 4-a lună, se numără cele din orez şi hrişcă. Terciul de orez sau hrişcă fără lapte - reprezintă produse hipo-alergenice. Cerealele îmbogăţite cu fier sunt recomandate pentru copii cu deficit de fier.

Prima masă diversificată — piure de legume

Produsele cele mai recomandabile pentru prepararea primului piure  sunt dovleceii sau conopida, avantajul indiscutabil al acestor tipuri de alimente est faptul că sunt hipo-alergenice. Piureurile de legume sunt recomandate copiilor cu tendinţă spre constipaţie. Piureurile primelor mese diversificate trebuie să fie compuse dintr-un singur component, fără adaos de sare şi ulei. Mulţi bebeluşi nu acceptă piureurile de legume din prima, dar în decursul a câteva zile, orice mămică care dă dovadă de înţelegere şi răbdare, va reuşi să îşi înveţe micuţul să dea prioritate unor produse sănătoase şi utile pentru organism. Dar dacă după 10-15 încercări copilul continuă să îşi manifeste refuzul, ar fi mai bine să încercaţi alte alimente.

Încercăm fructe şi legume

Diversificarea alimentaţiei copilului poate fi începută cu un piure dintr-un singur fruct: măr sau pară. Spre deosebire de cel de legume, în cazul unor bebeluşi, piureul de fructe poate provoca reacţii alergice, însă avantajul acestuia este că toţi micuţii îl vor savura cu mare şi deosebită plăcere. Nu te grăbi să excluzi un fruct definitiv din alimentaţia copilului, în cazul în care copilul manifestă unele reacții alergice, pur şi simplu sistează temporar administrarea acestuia şi încearcă din nou peste câteva luni.

Diversificarea cu sucuri

Cel mai bine ar fi să începeţi diversificarea meselor copilului cu un suc din măr verde sau pară (limpezit, fără pulpă, dintr-un singur component). Avantajul sucurilor din fructe în debutul diversificării constă în consistenţa acestora. Bebeluşul este obişnuit cu alimentele sub formă lichidă, de aceea le va accepta cu uşurinţă, plus la toate, copiilor le plac la nebunie piureurile din fructe. Dezavantajul acestui tip de alimentaţie este că bebeluşul, după ce a savurat gustul dulce al piureului din fructe, poate manifesta o atitudine negativă faţă de celelalte produse, considerate foarte utile însă nu într-atât de gustoase, şi anume piureurile de legume sau zarzavat.

Dacă o sa dai dovadă de atenţie, înţelegere, răbdare şi vei respecta cu strictețe regulile de introducere a produselor complementare în alimentaţia bebeluşului, recomandate de către specialiştii în domeniu, poţi fi sigură că micuţul tău va creşte sănătos şi te va uimi cu o poftă de mâncare excelentă.

Este necesară consultaţia medicului atunci cînd luaţi decizia despre termenii şi modalitatea de a introduce produsele complementare în regimul copilului. Fiecare copil creşte şi se dezvoltă într-un ritm diferit de al celorlalţi, de aceea momentul potrivit pentru începerea diversificării alimentaţiei bebeluşului trebuie stabilit împreună cu medicul pediatru.

Alimentaţia ideală pentru copii este laptele matern.Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă alăptarea exclusivă pînă la 6 luni şi introducerea ulterioară a alimentelor complementare în paralel cu continuarea alăptării. Nestle susţine această recomandare.

Începutul diversificării alimentației bebelușului

Material oferit de compania Nestlé.

Sursa: www.nestlebaby.ru