Pielea bebeluşilor este foarte delicată și vulnerabilă la orice infecție. Acest lucru este valabil mai ales la organele genitale. Respecatrea elementară a igienei poate preveni aşa boli precum vulvovaginitis (inflamația organelor genitale externe și a vaginului) la fete și balanoposthitis (inflamația prepuţului şi glandei penisului) la băieţi. Vom vorbi în continuare despre regulile de igienă care trebuie respectate din primele zile de viață ale copiilor.
Igiena fetiţelor
• Primele zile după naştere, fetele pot avea spotting, adică unele eliminări puţin sîngeroase. Acest lucru este normal,deoarece din organismul copilului se expulzează hormonii mamei. În această perioadă, este nevoie ca la fiecare 2 ore să fie schimbate scutecele și să se spele copilul.
• Organele genitale ale fetiţelor nu pot fi spălate în căduţă. Spălați fetiţă numai sub apă curgătoare anterior fiartă şi răcită. Dacă efectuaţi aceste proceduri de igienă pe masa de înfășat, atunci folosiți tampoane umede de bumbac. Spălați fetiţa după fiecare schimbare de scutec. Spălarea organelor genitale poate fi executată cu o mână de la pubis spre coccis. În caz contrar, particulele de fecale pot ajunge pe labii și provoca inflamaţii.
• În primul an de viață pentru spălarea organelor genitale poate fi folosită doar apa. Produsele cosmetice, permanganatul de potasiu, etc.nu sunt recomandate, ele usucă pielea și perturbează funcția sa de protecție. După un an, în cazul în care fecalele au nimerit pe organele genitale, puteți folosi un săpun lichid special pentru igienă intimă la fete sau săpun pentru copii. Dar trebuie să vă asigurați că acestea nu a nimerit în adînc. În cazul în care la copil au apărut iritații sau erupții cutanate, atunci o puteți spăla cu o soluție slabă de muşeţel, galbenele sau salvie. Pînă la 7 ani, urmăriţi ca produsele de igienă să nu usuce pielea de pe organele genitale. Pentru a evita acest lucru, utilizați săpunul nu mai mult de o dată pe săptămînă. Cel mai bine - folosiți doar apă!
• După ce aţi spălat locurile intime trebuie să uscaţi locul cu un prosop curat. Nu este permisă folosirea acestui prosop de alți membri ai familiei! Mai mult decât atât, săpunelul și lufa de curățare, copilul ar trebui să le aibă ale sale. După ce spalaţi și ștergeți organele genitale ale copilului, partea exterioară a organelor genitale, trebuie unsă cu cremă pentru copii.
• Lenjeria de corp pentru copii ar trebui să fie din materiale naturale și schimbată în fiecare zi. Hainele nu ar trebui să fie prea strînse în zona genitală. Spelaţi hainele pentru copii şi lenjeria, separat de cea a adulților.
• De la 3 până la 4 primele luni de viaţă, de la7 pînă la 9 și de la 13 pînă la 14 ani, la copil pe labiil apare un strat alb - smegmă, care este produs de glandele sebacee ale organelor genitale externe. Este necesar de a elimina smegma cu un tampon înmuiat în ulei de măsline sau în apă fiartă. La o vîrstă mai mare, mama ar trebui să învețe fata să aibă grijă de organele sexuale.
Igiena băieţilor
• Băieții trebuie spălaţi de fiecare dată după schimbarea celei de-a 2-3 faşă. În cazul în care copilul poartă scutece trebuie spălat la fiecare 3 ore.
• Spălarea penisului se face prin mișcări blânde, fără a depune efort la desfacerea capului (la sugari glanda penisului acoperă complet prepuţul). Pentru spălare, folosiţi un săpun pentru copii. După curățare, umiditatea poate fi îndepărtată cu ajutorul talk-ului: presuraţi pe palmă o cantitate mică şi aplicaţi între picioare la copil, mai ales aveţi grijă de pielea din jurul scrotului și pliurile inghinale. Apoi, umeziți o bucată de vată într-un ulei special pentru copii și să ungeți primele falduri în mijlocul coapselor și apoi cutele dintre fese.
• Înainte de a merge la culcare, verificați întotdeauna dacă nu s-a acumulat în exces smegma în prepuţ, care se aseamănă cu firimituri de brînzică. Pentru a face acest lucru, prin mișcări blânde, desfaceţi capul fără efort, iar cu o bucată de vată sterilă îmbibată într-un ulei special de parafină sterilă, scoateți firimiturile de smegmă. Aveți grijă să nu rămînă vată acolo. Apoi, picurînd ulei pe degetul arătător, ungeți capul și închideţi prepuţul. Când băiatul va sta pe oliţă, se poate spăla mai puțin, dar e nevoie ca smegma să fie înlăturată zilnic.
• Respectaţi igiena îmbrăcămintei. Ea ar trebui să fie făcută din materiale naturale, să corespundă creșterii copilului, să nu fie incomodă și să corespundă sezonului. Supraîncălzirea părţii " de jos" la băieţi,ca şi răcirea - sunt dăunătoare.