În urmă cu câteva zeci de ani, mai ales în mediul rural, nu există această întrebare. Nou-născutul, bebelușul, copilul, toți trebuiau să poarte obligatoriu bucata de material care le acoperea scăfârlia.
Această practică de a pune căciuli nou-născuților se aplică încă în anumite maternități, deși în cele mai multe dintre spitale se acoperă doar capetele bebelușilor prematuri sau a celor cu o greutate mică la naștere.
De ce bebelușii nu trebuie să poarte căciulă:
Atât timp cât bebelușii au avut o greutate normală la naștere, cei mai mulți dintre specialiștii în domeniul sănătății nu recomandă folosirea căciulii. Vorbim aici despre purtarea căciulii în interior, nu despre cum ar trebui îmbrăcat copilul când e scos afară. Asta e o altă discuție.
La naștere, bebelușii ies de la temperatura de 37,7 grade Celsius într-un mediu mult mai rece. Din cauza evaporării lichidului amniotic, dar și din cauza contactului cu suprafețe mai reci temperatura corpului le scade cu 2 grade. Din acest motiv, în unele maternități se practică înfășarea, iar capul micuțului este acoperit cu căciulă.
Acest lucru nu ar fi necesar dacă imediat după naștere ar exista contactul piele pe piele. Aceasta este cea mai bună modalitate ca bebelușii să-și regleze temperatura corpului. În timpul contactului cutanat, temperatura bebelușului ajunge la optim. Căciula nu aduce niciun beneficiu suplimentar, ba din contră, ar putea contribui la supraîncălzirea nou-născutului.
Purtarea căciuliței în casă poate crește riscul de hipertermie, o condiție medicală care poate pune în pericol viața bebelușului.
Micuții au o capacitate scăzută de pierdere a căldurii, motiv pentru care un bebeluș îmbrăcat prea gros se poate supraîncălzi, iar lucrurile pot degenera în asfixiere sau sindromul morții subite la sugari.
Nici măcar după baie nu e necesară acoperirea capului bebelușilor, mai ales dacă în camera de baie și în cea de odihnă temperatura este una optimă, între 21 și 24 grade Celsius.