Pentru prepararea laptelui praf este necesar să calculați preventiv proporția. Desigur, acest lucru nu este obligatoriu, asta pentru că instrucțiunea de pe ambalaj a laptelui praf conține toată informația necesară în acest sens. Cred că totuși vă va fi util să știți, care este volumul de lapte praf necesar copilului în 24 de ore.
Tabelul de calcul a volumului de lapte praf
Dacă bebelușul are mai puțin de 10 zile, trebuie să preparați amestecul după următoarea formulă. | |
Greutatea bebelușului încă nu a atins cifra de 3,2 kg. | Pentru determinarea volumului de amestec înmulțiți echivalentul vârstei în zile cu 70 |
Greutatea bebelușului este de peste 3,2 kg. | Faceți același lucru, înmulțind zilele cu 80 |
Ulterior volumul laptelui praf se calculează în felul următor: | |
Vârsta mai mică de 2 luni | 5 părți din greutatea copilului |
Mai mică de 4 luni | 6 părți din greutatea copilului |
Mai mică de 6 luni | 7 părți din greutatea copilului |
Mai mică de 1 an | 9 părți din greutatea copilului |
Volumul total trebuie divizat la numărul de hrăniri a copilului.
Prepararea laptelui praf.
În cana gradată:
1. Fierbeți apa și turnați în cană până la gradația necesară.
2. Deschideți cutia cu lapte praf și cu lingurița-dozator turnați cantitatea de lapte praf în cană.
3. Amestecați bine laptele praf cu apa și turnați în cană.
Prepararea direct în biberon:
1. Umpleți biberonul cu apă fiartă până la gradația necesară.
2. Turnați laptele praf cu ajutorul linguriței.
3. Puneți inelul pe biberon și învârtiți capacul.
4. Agitați sticla.
Prepararea lapetului praf trebuie efectuată cu câteva minute până la hrănirea bebelușului. Lapte praf care redupăindu hrănirea copilului nu se păstrează. Nici într-un caz nu folosiți laptele praf rămas în calitatea de adaos la prepararea unei noi porții. Dacă ați preparat o cantitate mare de lapte praf, turnați-l în sticlă, astupați bine și puneți la frigider, însă nu păstrați mai mult decât 24 de ore.
Cum trebuie corect hrănit bebelușul.
Dacă ați preparat laptele praf preventiv și l-ați pus la frigider, atunci înainte de a hrăni cu el bebelușul, amestecul trebuie încălzit. Acest lucru poate fi făcut în cuptorul cu microunde sau într-un bol cu apă caldă. Verificarea temperaturii laptelui se face prin metoda tradițională: se picură pe încheietura mâinii. Dacă nu vă este prea fierbinte, atunci temperatura este normală. Prin aceeași metodă, veți afla dacă nu trebuie să schimbați țâțâna. Dacă lichidul curge, și nu picură, atunci țâțâna trebuie schimbată.
Dacă ați preparat laptele praf, puteți începe hrănirea bebelușului
- Pentru ca bebelușul să nu se murdărească, puneți-i o barbetuță sau luați copilul în brațe. Acum trebuie să atrageți atenția micuțului. Pentru aceasta puteți utiliza reflexul de căutare a nou-născutului – mângâiați-l pe obraji sau picurați-i puțin lapte pe buze.
- Este foarte important să țineți corect biberonul. Acesta trebuie ținut sub un unghi mic, și nu vertical. Urmăriți, ca țâțâna să fie plină cu lapte, în caz contrar, bebelușul ar putea înghiți aer. Dacă ați observat, că țâțâna se turtește, slăbiți ușor inelul, permițând accesul aerului în gura biberonului pentru a preveni turtirea.
- Dacă în proces, bebelușul a dormit, fără a mânca până la capăt, stimulați-l prin masarea călcâielor, el trebuie să mănânce porția necesară. Urmăriți ca volumul laptelui care rămâne în biberon să nu fie mai mare de 20 ml. O cantitate mai mică se consideră o normă.
- Scoateți atent țâțâna din gurița copilului, dacă nu o cedează, încercați să-i sustrageți atenția cu o jucărie, fără a aplica forța. Ulterior, nu uitați să țineți copilul în poziție verticală. În așa fel el va putea eructa surplusul de aer. Dacă el deja șade pe funduleț, puneți-l pentru ceva timp pe genunchi.
- Biberonul se spală bine și se sterilizează în apă fiartă sau în dispozitivul de sterilizare.