mamaplus

Hrănirea bebelușului cu biberonul. Secrete pe care ar trebui să le cunoască părinții

-
//
25.07.2022

Majoritatea bebelușilor, inclusiv nou-născuții, nu au probleme să-și dea seama cum trebuie să sugă cu tetina biberonului. Mai mult, chiar pot accepta cu ușurință combinația dintre hrănirea la sânul mamei și biberon, dacă acesta din urmă este adaptat la nevoile lui. Pentru ca lucrurile să meargă bine pot fi luate în calcul și aceste câteva secrete care vor face hrănirea cu biberonul a bebelușului mai simplă și mai eficientă atât pentru copil, cât și pentru părinți.   

Reușita acestui proces depinde de temperatura laptelui și certitudinea unui mediu perfect curat. De aceea colectarea, păstrarea și pregătirea laptelui matern trebuie realizată în condiții care să elimine orice risc de contaminare, iar acest lucru se poate realiza numai cu sisteme eficiente și cu funcții complete așa cum este un sterilizator pentru biberoane. Acesta garantează un mediu complet lipsit de germeni atât pentru biberoane, cât și pentru piesele pompei de sân, tetine, suzete și inele de dentiție, precum și pentru recipientele de colectare a laptelui.

Reguli importante de urmat:

  • Bebelușul care primește lapte matern sau formulă în biberon, în primele zile de viață, nu va refuza niciodata sânul. Criteriile lui sunt: gust și temperatură. Dacă acesta sunt îndeplinite va mânca la fel de bine și la sânul mamei și din biberon. 
  • Copilul mic nu va refuza un biberon, dacă tetina va fi una moale, cu un debit adecvat și cu supapă de ventilație, care imită perfect forma sânului.
  • Nu există un moment potrivit pentru a folosi biberonul, după cum nu există nici perioade în care acesta nu trebuie folosit. 

Poziția biberonului

Poziția biberonului este importantă și trebuie menținută pe toată durata mesei bebelușului. Partea superioară a biberonului nu are voie să atingă fața copilului sau să se sprijine de acesta, iar copilul trebuie ținut mereu în brațe, într-o poziție identică cu cea pe care o are atunci când este alăptat. Capul stă într-o poziție semi-culcată, la aproximativ 45 de grade, sprijinit de cot Biberonul se ține ușor înclinat, astfel încât adultul să poată controla fluxul de lapte.  

În timpul hrănirii, toată atenția este îndreptată doar la copil, iar din când în când, mai ales pentru cei foarte mici, care sunt alăptați la sân și doar ocazional cu biberonul, sunt necesare pauze scurte. Copilul nu trebuie niciodată lăsat singur cu biberonul, nici dacă este mai mare și are tendința de a-l ține singur, după cum nu este indicat a fi lăsat să adoarmă cu biberonul în gură chiar dacă este gol.

Nu în ultimul rând, copiii de până la șase luni, care sunt alimentati natural, indiferent dacă este utilizat sau nu biberonul, trebuie să primească mereu lapte matern la cerere. Programul de masă, care impune anumite cantități de formulă de lapte este valabil doar pentru bebelușii care primesc exclusiv o alimentație cu formulă. 

Respectate, aceste reguli simple vor face din biberon un aliat de nădejde pentru îngrijirea copilului mic, cu beneficii reale și pentru acesta și pentru adulții care-l îngrijesc.