Atunci când îți privești micuțul în timp ce doarme, ai o stare de liniște interioară pe care doar o mămică o poate simți. Totuși, sunt anumite situații când bebelușii dorm cu ochii întredeschiși sau deschiși în totalitate, ceea ce ridică multe semne de întrebare. Potrivit statisticilor, aproximativ 20% dintre oameni experimentează acest fenomen la diferite vârste, cel mai des în copilărie. Dacă te confrunți și tu cu această dilemă, îți spunem din start că nu este un fenomen ieșit din comun și este frecvent întâlnit la bebeluși. 

În termeni medicali, somnul cu ochii deschiși la copii este numit și lagophthalmos. Medicii spun că pentru copiii de un anișor acest fenomen este asociat cu dezvoltarea fiziologică. De obicei, lagophthalmus se manifestă până la vârsta de doi ani, când ar putea dispărea definitiv. La această etapă, sistemul nervos al copilului se stabilizează, iar dormitul cu ochii deschiși dispare de la sine. Există totuși cazuri neordinare, când copilul nu închide ochii complet din cauza suprasolicitării celulelor de la nivelul creierului. În cazul în care lagtoftalmia este observată zilnic după împlinirea vârstei de doi ani, se recomandă consultarea specialistului. Medicul va prescrie un alt tratament pentru înăturarea acestei afecțiuni.

Ce înseamnă REM?

Potrivit oamenilor de știință, bebelușii care dorm cu ochișorii întredeschiși nu au probleme cu somnul, doar că trec printr-o stare numită REM (rapid eye movement), ceea ce înseamnă un somn activ. În timpul somnului, ochii bebelușului ar putea deveni extrem de uscați sau chiar iritați. Dacă se întâmplă asta, ar trebui să apelezi urgent la un medic pediatru. În urma unor investigații, specialistul îți va spune dacă cel mic suferă sau nu de anumite malformații care l-ar împiedica să pună pleoapă peste pleoapă. Dar, de cele mai multe ori, acest fenomen este trecător și la un moment dat vei sesiza că cel mic doarme doar cu ochii închiși.