Foarte mulți părinți merg cu copilul la mare fără probleme, chiar dacă cel mic nu are încă un anișor. Cel mai mare beneficiu ar fi aerosolii, în timp ce pericolul ar fi expunerea la soare. Cu toate acestea, medicii pediatri nu agreează ideea de a merge cu un bebeluș la mare în toiul verii. Motivul? Este destul de greu să i se asigure micuțului o protecție solară corespunzătoare.
Dacă totuși ți se pare că bebelușul tău ar putea profita de câteva raze de soare, este foarte important să îl dai cu cremă de protecție solară - de cel puțin factor 30. De asemenea, trebuie să te asiguri că respectiva cremă solară este cu spectru larg - adică acea cremă va proteja bebelușul și de razele ultraviolete B (UVB) cât și de razele ultraviolete A (UVA).
Crema solară nu este imediat efectivă pe piele
Este important de știut că orice cremă solară nu este imediat efectivă pe piele, așa că trebuie aplicată cu 30 de minute înainte de expunerea la soare. Totodată, multe creme de protecție solară conțin chimicale de care sistemul imunitar al bebelușului tău în nu este pregătit să se protejeze. Ai grijă să nu îi dai cu cremă solară în ochișori pentru că îl va ustura și va ruina iesirea voastră la plajă.
De la ce vârstă putem expune copilul la soare?
Medicii sunt unanimi în a spune că în primul an de viață copilul nu trebuie expus la soare nici o secundă. Chiar și atunci când este scos la plimbare, se impune o protecție: capotina de la cărucior, pălărioară, tricou cu mânecuță, pantalonași lungi. După vârsta de 1 an și până la 10-11 ani, copilul trebuie protejat de soare cu ajutorul produseler cosmetice fotoprotectoare.
Pielea copiilor, ca și a adulților, reacționează diferit la radiațiile solare. Clasificarea pielii după fototip ne ajută să stabilim cât de rezistenți suntem la radiațiile UV.
Fiecare om se naște cu un așa numit capital solar, care reprezintă cantitatea de radiații ultraviolete pe care le poate absorbi organismul de-a lungul vieții. Cu cât se consumă mai mult din acel capital la vârsta fragedă, cu atât sunt mai mari riscurile ca mai târziu să apară cancerul de piele. Deci, până la vârsta de 11 ani, expunerea la soare a copiilor trebuie făcută cu mare atenție și doar cu protecție adecvată.
Radiațiile ultraviolete sunt cele mai periculoase
Studiile medicale au demonstrat că expunerea prelungită la radiațiile ultraviolete UVA poate duce în timp la apariția cancerului de piele. Părinții cred că, dacă cel mic nu s-a ars la soare înseamnă că pielea lui nu a avut de suferit și că nu va avea nici o problemă în viitor. Total greșit! Ultravioletele sunt cele mai periculoase, acționează pe nesimțite, fără să producă înroșirea pielii sau arsuri solare. Consecințele grave apar însă după 20 de ani.
Atenție, radiațiile UVA pătrund și prin geam și prin nori!
Fototipul pielii sau tipurile de piele:
- Fototipul 0 = albinoși = nu se bronzează niciodată.
- Fototipul 1 = tenul de culoare deschisă, ochii albaștri și părul blond sau roșcat = se ard cu ușurință și nu se bronzează.
- Fototipul 2 = blonzi cu ochii deschiși la culoare, care se ard întotdeauna și se bronzează cu dificultate.
- Fototipul 3 = șateni cu ochi deschiși la culoare sau căprui care se ard mai greu și se bronzează binișor.
- Fototipul 4 = bruneți cu ochii închiși la culoare și pielea închisă care se bronzează și nu se ard niciodată.
- Fototipul 5 = include rasele intermediare ca și pigmentare (rasa asiatică).
- Fototipul 6 = rasa negroidă