Diversificarea este, procesul de trecere a bebeluşului de la o dietă bazată numai pe lapte la una care include şi mâncare solidă dar, totodată este o etapă importantă în dezvoltarea copilului, dar nu mai puţin emoţionantă şi pentru părinţi.
Deci când este timpul potrivit să introducem diversificarea alimentară?
Răspunsuri la această întrebare sint multe dar, nu toate sint corecte si benefice pentru bebelusi.
De exemplu unii specilişti recomanda sa-I dam bebelusului cam de pe la 4 luni,“cite un pic si de toate” , alţii însă sînt de părerea că bebeluşul trebuie alăptat la sân până la 2 ani, tocmai de aceea Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a studiat mai profund acest aspect.
Conform recomandărilor OMS, diversificarea alimentaţiei a sugarilor trebuie să înceapă după 6 luni, pe lângă continuarea alăptării. Anume această perioadă este dificilă şi prezintă risc sporit pentru malnutriţie sau obezitate.
OMS recomandă alăptarea exclusivă la sân până la 6 luni a sugarilor sănătoşi născuţi la termen, deoarece:
- Valoarea nutritivă a laptelui matern este satisfăcătoare pentru această perioadă, este necesară doar suplinirea cu Vitamina D;
- Conferă beneficii pentru copil protejându-l de infecţii, în deosebi gastro-intestinale, şi duce la o dezvoltare motorie mai bună;
- Prelungeşte perioada de protecţie naturală a mamei de o nouă sarcină şi topeşte grăsimile acumulate în timpul sarcinii;
- La copiii născuţi cu greutate mică sau născuţi de la mame anemice este necesară suplinirea cu fier (administrat oral în picături);
- În cazul mamelor cu dietă deficitară, se recomandă îmbogăţirea sau suplinirea cu vitamine a alimentaţiei mamei, în niciun caz diversificarea precoce a alimentaţiei copilului.
- Diversificarea precoce, sub 4-6 luni, practicată în ultimele decenii ale secolului trecut, nu s-a dovedit a fi favorabilă pentru copil, având dezavantaje prin:
- Funcţii digestive nepregătite pentru prelucrarea alimentelor solide (concentraţie scăzută de enzime pancreatice, ce duce la digestia incompletă a proteinelor şi amidonului);
- Funcţie renală insuficientă pentru cantitatea crescută de minerale conţinută în alimentele solide;
- Valoarea nutriţională scăzută a proteinelor din cereale şi vegetale faţă de lapte;
- Cantităţile mari de hidrocarburanţi şi densitatea calorică mare a făinoaselor favorizează obezitatea;
- Înlocuirea unor mese de lapte cu fructe şi legume scade cantitatea de lipide şi favorizează diareea cronică.
- Stimulează vorbirea timpurie;
- Dezvoltă gustul;
- Aportul caloric mai bogat (creşterea ponderală rapidă) asigură un somn mai liniştit noaptea;
- Alimentele bogate în fier (carne, gălbenuş de ou, cereale) scad incidenţa anemiei;
- După 6 luni, riscul trecerii prin intestine a substanţelor care provocă alergie scade substanţial;
- După 6 luni, sugarul este capabil să stea, să ducă mâna la gură, urmăreşte linguriţa cu privirea, deschide guriţa când se apropie mâncarea.
Unii nutriţionişti consideră că diversificarea nu este justificată până la 9-12 luni, laptele matern conţine valoarea nutritivă suficientă pentru a asigura o creştetre normală (Lewis Barness).
Nu este nimic rău dacă copilul este alăptat la sân până la 8 luni refuzând diversificarea.
Nu uitaţi laptele matern este foarte important pentru sănătatea bebeluşului dvs, de aceea este important ca indiferent de ritmul diversificării, baza să rămână tot suptul la sân până la 12 luni şi chiar după, până consideraţi dvs. că e bine sa înţărcaţi.
Elena Ogorodnic, medic de familie