Atunci când auzim cum plânge un bebeluș vrem imediat să ne apropiem de el, să facem tot posibilul și imposibilul, pentru ca el să înceteze să verse lacrimi și să zâmbească. Uneori, este suficient, ca mama să ia bebelușul în brațe, pentru ca el să se liniștească. Iar uneori, nu ajută nimic la liniștirea copilului. Plânsul de durată este obositor pentru mamă, dar și pentru bebeluș. Ce trebuie să facem ca micuțul să zâmbească? Pentru început, stabiliți cauzele, care au provocat indignarea copilului. Sperăm, că ghidul nostru vă va ajuta în acest sens.
Sunt flămând!
Bebelușul este capricios, pune mîina în guriță, o suge. După care izbucnește într-un plâns ascuțit, prelung și foarte strident. În așa fel bebelușul cere de mâncare. Nou-născuții și bebelușii de câteva luni nu pot acumula energie, de aceea ei simt nevoia de a mânca foarte des. În primele luni de viață, hrăniți copilul la prima cerință. Nu încercați să hrăniți copilul după ore – bebelușul flămând poate plânge ore în șir. În scurt timp, copilul singur își va face un regim de alimentare optim pentru el.
Mi-i cald!
Dacă bebelușul plânge și totodată respiră intens, pielea lui este roșie și transpirată, asta înseamnă că ați supraîncălzit copilul. Rețineți, temperatura optimă a aerului în odaia, unde se află sugarul este de 21-22 ˚С. Dacă bebelușul este transpirat, schimbați-i hăinuțele, iar acestea trebuie să fie mai ușoare și neapărat din țesături naturale.
Aici este umed!
Copilașul se învârte, schimbă mereu poziția corpului, plânsul lui este prelung și insistent. Scutecul murdar provoacă disconfort bebelușului și poate fi cauza dermatitei și a erupțiilor cutanate. Și să nu credeți, că scutecele de unică folosință - este soluția rezolvării senzațiilor de disconfort. Atunci când micuțul face ”treaba mare”, scutecul (indiferent dacă este din tifon sau de unică folosință) trebuie schimbat cât mai repede posibil. Iar scutecele de unică folosință trebuie schimbate la fiecare 3 ore.
Ceva mă deranjează!
Bebelușul plânge neîntrerupt în pătuț! Posibil, i-a înțepenit spatele pe motiv că stă culcat de prea mult timp sau s-a mototolit hăinuța la spate. În primele 3 luni de viață, sugarul nu se poate întoarce desinestătător. Singurul lucru care îi rămâne – să cheme în ajutor. De aceea, nu ignorați lacrimile micuțului, cât mai des posibil puneți-l pe burtică, pentru a se antrena în procesul de ridicare și ținere a capului. Iar începând cu vârsta de trei luni îi puteți propune să stea așezat într-un scaun balansoar.
Nu iubesc singurătatea!
Micuțul începe să plângă încet și încearcă să vă atragă atenția. În cazul în care nu-i reușește acest lucru, el începe să plângă mai tare și chiar să țipe. Pentru a preveni această situație, nu este neapărat să luați copilul în brațe: vorbiți cu el, neteziți-l pe spate. Uneori, copiii se liniștesc, imediat ce mama se apropie de pătuț.
Vreau mai multă atenție
Bebelușul solicită în continuu atenția mamei, mângâierea și dragostea ei. Acest lucru poate fi motivul unui plâns prelung și jalnic. De aceea, întotdeauna luați copilul în brațe imediat ce el cere acest lucru. Copilașii care sunt purtați permanent în brațe plâng mai puțin. Am obosit
Dacă copilul a avut o zi plină de evenimente (vizita bunicii, mersul la magazin sau la medic) și respectiv de emoții, lui îi va fi dificil să se liniștească și să adoarmă. Bebelușul nu înțelege ce i se întâmplă și începe să plângă. Pentru a evita astfel de situații, nu supraobosiți copilul cu diverse surse de iritație. Sistemul nervos al copilului este în proces de formare și nu face față tensiunilor. Nu includeți televizorul și muzică la maxim atunci când bebelușul se află în odaie, nu-i propuneți odată un număr mare de jucării.
Mă simt rău!
Plânsul bebelușului, care semnalizează despre boală, este suficient de slab. Micuțul vă privește în ochi, iar când suge sânul se întrerupe deseori și plânge. Dacă ați observat un astfel de comportament la bebelușul dvs., chemați medicul. Este necesar în cazul în care copilul pînge prelung și nu reușiți să-l liniștiți.
Mă doare burtica!
Plânsul brusc și tare, de regulă apare seara. Totodată, bebelușul îndoaie piciorușele în genunchi, se rotește. Acest comportament denotă despre colicile în burtică. Pentru a ajuta copilul, aplicați pe burtică ceva cald – de exemplu o pelincă călcată (ea trebuie să fie caldă și nici într-un caz fierbinte). De-asemenea, puteți masa burtica cu mișcări circulare, direcționate spre buric după acele ceasornicului.
Erupția dinților!
Primii dințișori apar la bebeluși între luna a șasea și a zecea. Deseori acest proces este însoțit de lacrimi. Pentru a diminua durerea și a liniști bebelușul, dați-i o jucărie dentiție sau aplicați-i o picătură de gel (de exemplu: ”Dentol baby”, ”Kamistad”, ”Baby dent”). De asemenea, puteți masa cu degetul dvs. gingiile sugarului.