”Ar fi bine să speli hainele bebelușului pentru că au bacterii, microbi, germeni…”: cu siguranță ai auzit nu o singură dată o astfel de afirmație din partea mamei, bunicii sau a vecinei de la bloc. Dar, te-ai gândit vreodată că acest lucru nu este decât o simplă tradiție? Ce fel de microbi ai în casă astfel încît să fie nevoie de sterilizarea hainelor? Dacă e vorba despre Salmonella, E.coli sau Stafilococ auriu, ca să dăm doar câteva exemple, atunci într-adevăr trebuie să iei nişte măsuri mai stricte de igienă. Dar altfel, de ce să calci hainele copilului?

Multe persoane le recomandă proaspetelor mămici să-i calce bebeluşului hăinuțele până cînd împlineşte 2 luni, 12 luni sau chiar 5 ani, în funcție de nişte criterii doar de ele ştiute. Motivele pentru care multă lume ne recomandă să-i călcăm hainele bebeluşului, mai ales în primele luni de viață, țin în primul rând de igienă. Pentru că, prin călcat, datorită temperaturii înalte, mor şi microbii care au rezistat ciclului de spălare. Şi sunt mulți microbi care rezistă la spălare, studiile o confirmă. Mai ales că, în ultima vreme, din considerente ecologice sau economice, aproape nimeni nu mai spală haine la 90°C. Ba chiar etichetele recomandă în general spălatul la maximum 40°C, chiar şi în cazul hainelor din bumbac. Iar la 40°C, microbii nu prea mor, ci mai degrabă se împrăştie pe toate hainele din maşina de spălat.

De aceea, în ultimii ani se vorbeşte tot mai des despre „sick laundry cycle”, făcând referire la ciclurile rapide şi la cele setate pe temperaturi scăzute ale maşinii de spălat. În concluzie, dacă doreşti să igienizezi hăinuțele bebeluşului, fierul de călcat este ieșirea din situație. Totuşi, înainte de a te apuca de călcat body-uri, pijamale şi salopete, gândeşte-te la altceva.

Dacă pe hăinuțele copilului sunt microbi, cu siguranță aceiaşi microbi au ajuns deja şi pe mânuțele lui, şi pe mâinile tale, şi prin casă. Dacă tu vii acasă cu microbi din exterior, aceştia ajung la puiul tău imediat ce îl iei în brațe, deci nu aşteaptă cuminți să ajungă în maşina de spălat haine pentru a contamina şi alte lucruri. Şi chiar şi după călcat şi depozitat, hăinuțele tot se pot contamina cu diverse microorganisme care se găsesc practic pretutindeni. Deci, în afară de cazul în care este vorba despre haine noi (despre care, într-adevăr, nu ai de unde să ştii pe unde au umblat până au ajuns pe raft) sau despre o infecție bacteriană mai gravă de care să sufere cineva din familie, nu ai niciun motiv să calci hainele bebeluşului. Decât dacă îți face plăcere.

În plus, nu ai niciun motiv pentru a încerca să creezi un mediu cât mai steril pentru copilul tău. Nenumărate studii au demonstrat că acei copii care sunt lăsați încă din primul an de viață să intre în contact cu tot felul de microorganisme au o imunitate crescută, suferă mai rar de alergii şi sunt în general mai sănătoşi decât cei crescuți într-un mediu cât mai steril. Iar asta deoarece sistemul lor imunitar, expus la tot felul de microbi, învață să se adapteze şi se dezvoltă treptat.

Şi încă un aspect: nu uita că microbii are rol nu doar asupra dezvoltării sistemului imunitar, ci influențează şi riscul de a face numeroase boli, de la diabet la cancer. În concluzie, nu se poate spune că a călca hainele bebeluşului este un lucru greşit. Dar nu este nici necesar. Este mai degrabă o pierdere de vreme, o jumătate de oră sau mai mult în care te-ai putea relaxa sau te-ai putea juca cu puiul tău. Iar în cazul în care călcatul nu te atrage, dar totuşi îți este teamă de bacteriile care rezistă la spălat, poți pune în sertarul pentru detergent câteva picături de ulei esențial de arbore de ceai. Acesta are efecte antimicrobiene şi antifungice, iar în plus dă hainelor un miros plăcut.