Un somn normal și sănătos al bebelușului – înseamnă că părinții vor fi plini de energie și în dispoziție bună a doua zi, iar copilul nu va fi capricios pe parcursul zilei.
Cât durează somnul normal al unui bebeluș?
Potrivit normelor Organizației Mondiale a Sănătății, un copil cu vârsta până la un an trebuie să doarmă în mediu:
- De la 0 până la 2 luni – aproximativ 18 ore
- De la 3 până la 4 luni – cca 17 ore
- De la 5 până la 6 luni – 16 ore
- De la 7 până la 9 luni – 15 ore
- Până la un an – numai puțin de 13 ore.
Desigur, că pot exista și abateri de la standarde pentru fiecare caz în parte. De ce bebelușul doarme rău noaptea? Există o mulțime de motive din cauza cărora bebelușul nu poate adormi noaptea. Important este să stabiliți exact din ce cauză copilul este treaz.
Unul din motive ar fi:
1. Dureri în burtică (colici)
2. Stimuli externi (discuții cu voce tare sau tehnica audio sau video)
3. Foamea
4. Scutecul plin
5. Temperatura neconfortabilă a mediului ambiant (este frig sau prea cald)
6. Umiditatea insuficientă a aerului sau aerul uscat (umiditatea în odaie trebuie să fie de 50-70%)
7. Durere din cauza dinților
8. Iritabilitate nervoasă excesivă, cauzată de imaturitatea sistemului nervos (în acest caz trebuie neapărat să consultați un neuropatolog pentru copii).
Pe lângă cauzele descrise mai sus, motivul pentru care bebelușul doarme rău noaptea, poate fi și regimul pe care l-a avut mama când era însărcinată, în special în ultimele luni. Să admitem, că femeia însărcinată avea insomnie și nu dormea nopți la rând, găsindu-și o ocupație precum brodatul sau navigarea pe Internet. Copilul ei ar fi putut prelua același regim și să să-și ajusteze bioritmul după obișnuințele mamei. În astfel de situații nu poți ajuta copilul practic cu nimic. Nu vă rămâne decât să vă înarmați cu răbdare și să așteptați, când micuțul va percepe ziua drept ziua, iar noaptea drept noapte.
Bebelușul doarme rău: ce facem? Majoritatea părinților, cunoscându-și cu timpul copilul găsesc o abordare individuală pentru a face somnul bebelușului de durată.
Mamaplus.md însă vine cu niște recomandări, care vă vor ajuta să obțineți rezultatul scontat: faceți în așa fel ca copilul să obosească înainte de somn. Pentru a avea un somn puternic copilul trebuie să fie obosit.
Dacă bebelușul doarme rău, sistemul lui nervos poate fi calmat cu băi din ierburi precum romanița. Astăzi în farmacii putem găsi amestecuri speciale pentru băițe liniștitoare. După băița de seară, pentru relaxare este binevenit masajul. Pentru aceasta aveți nevoie de ulei pentru bebeluși și cu mișcări ușoare masați copilul. De menționat, că nu toți copiii reacționează la fel la proceduri similare: unii bebeluși se relaxează, alții dimpotrivă – se irită și mai mult și fac capricii.
Copilașii adorm mai bine, dacă nu sunt liberi în mișcări.Astfel, bebelușul poate fi înfășat (copilul nu se va trezi din cauza mîinuțelor). De asemenea, puteți pune la marginea pătuțului prosoape sau plapume moi.
Dacă bebelușul a început să doarmă rău, vocea blândă a mamei îl va liniști. Îi puteți cânta ceva de leagăn sau să-i citiți o poveste. Somnul – este un aspect foarte important pentru orice om, iar pentru un nou născut - și mai mult. De aceea străduiți-vă să faceți totul, pentru ca copilul să aibă un somn liniștit.