Dacă bebelușul suferă de colici, este recomandat masajul burticii înainte de fiecare masă. Durata masajului este de 5-7 minute. Înainte de masajul propriu-zis se recomandă ca burtica să fie încălzită timp de câteva minute. Pentru acest lucru, se încălzește un scutec din pânză (poate fi calcat cu fierul fierbinte sau ținut pe un calorifer cald), se împăturește și se pune pe burtica copilului. Puneți mâinile peste scutec astfel încât să cuprindeți întreaga zonă a burticii. După câteva minute puteți da la o parte scutecul, deoarece burtica e deja încălzită și pregătită pentru masaj.
Pentru acest tip de masaj nu este indicat să folosiți ulei sau cremă. Dacă mâinile sunt unse atunci ele se lipesc mai bine de pielea bebelușului ceea ce face ca, presiune în timpul masajului să fie prea mare. În cazul în care mâinele sunt un pic umede, puteți folosi o pudră de talc sau pudra pentru bebeluși.
După asta puteți începe masajul
1. Utilizați greutatea relaxată a mânii pentru a mângaia burtica. Începeți foarte ușor, și creșteți treptat presiunea pe masură ce burtica bebelușului se relaxează. Puneți palmele peste burtica micuțului, sub formă de „casuță”, astfel încât partea convexă a „casei” să se afle deasupra buricului copilului. Trageți palmele spre lateral, apăsând ușor. Asigurați-vă că nu apăsați zona din jurul hipocondrului drept, unde se află ficatul. Apoi, executați câteva mișcări de la dreapta la stânga (așa e direcția intestinului gros). După fiecare mișcare trebuie executate mișcări lente, mângâietoare, care vor calma bebelușul.
2. Următoarea mișcare este adesea numită „moara de apă”. Palmele trebuie să mângâie ușor burta de sus spre zona înghinală, pe porțiunea centrală. După câteva mișcări, puneți o mână pe burtică iar cu celelaltă masați ușor părțile laterale. Apoi schimbați mâinile.
3. Țineți mâinile pe burtică, astfel încât mâna stângă să lunece în sus, dreapta în jos în direcția intestinului gros. După aceea, efectuați mișcări circulare cu o singură mâna, apoi cu ambele.
4. Este eficientă și masarea burticii în formă de U. Ea poate fi efectuată în trei etape: în primul rând, mâna dreaptă mângâie burtica de sus în jos pe partea stângă. Apoi faceți o mișcare de colț de la hipocondrul drept spre stânga, apoi de sus în jos. După aceasta masați burtica în formă de P: o mână lunecă pe partea dreaptă a abdomenului de jos în sus, apoi de la dreapta la stânga, apoi din partea stângă în jos.
Asemenea mișcări de masaj elimină gazele din colonul nou-născutului. Ajutați copilul să elibereze gazele, și prin ridicarea piciorușelor spre burtă și menținându-le astfel timp de 20-40 secunde. Puteți face, de asemenea, „bicicleta”, pe care o puteți întrerupe cu ridicarea picioarelor spre burtică. Micuțul în același timp, va începe să împingă. Masajul se încheie cu mișcări circulare, blânde.