La naștere, unghiile bebelușilor sunt uneori lungi și trebuie tăiate încă din primele zile cu ajutorul unei unghiere speciale pentru copii și apoi dezinfectate. Unghiile nou-născutului pot fi mai moi și mai subțiri decât ale unui adult, dar sunt foarte ascuțite. Nou-născutul nu își poate controla mâinile și poate să se zgârie.
Unghiile de la mâini cresc foarte repede și trebuie să fie tăiate de mai multe ori pe săptămână. Cele de la picioare necesită mai puțină atenție și îngrijire.
Cel mai bun moment pentru tăierea unghiilor este în timp ce bebelușul doarme. Un alt moment potrivit este după baia generală, atunci când unghiile sunt mai moi.
Folosiți o unghieră specială pentru copii și asigurați-vă că aveți suficientă lumină.
Nu tăiați unghiile prea scurt pentru a nu cresta pielea și țineți mânuța copilului ferm în timpul operațiunii. După tăierea unghiilor, folosiți o pilă pentru rotunjirea marginilor.
Dacă vreți să faceți manichiura copilului în timp ce este treaz, acesta trebuie ținut de o altă persoană și împiedicat să se miște prea mult. Sau, cealaltă persoană îi poate distrage atenția astfel încât bebelușul să nu-și miște mâna, și să vă lase să-i tăiați unghiile în liniște.
Unii părinți își folosesc dinții pentru a tăia unghiuțele copilului. Dar, prin această metodă există riscul de a introduce germeni în orice mică tăietură pe care copilul o poate avea la deget.
În eventualitatea în care îi tăiați puțin pielea, nu vă învinovățiți prea tare – acest lucru se întâmplă multor părinți. Înfășurați un șervețel curat în jurul degetului și țineți puțin apăsat. Sângerarea se oprește de obicei în câteva minute.
Rezistați tentației de a pune un pansament pe degetul copilului. În mod sigur, acesta se va desprinde atunci când copilul își bagă degetul în guriță și există riscul de înghițire a pansamentului său de asfixiere.