mamaplus

Cum să îmbraci bebelușul la externarea din maternitate ca să nu sufere un șoc termic

-
//
14.04.2021

Încă din primele clipe de viață ale bebelușului nou-născut mămicile își pun tot felul de întrebări și încearcă să găsească un numitor comun din multitudinea de sfaturi pe care le aude în jurul ei. Printre toate grijile pe care le poți avea, apare tot timpul teama că bebelușul poate fi prea subțire sau prea gros îmbrăcat. Dar nu este cazul să intri în panică, există câteva soluții și recomandări care îți vor prinde bine.

De ce trebuie să îmbraci bebelușul mai gros când este nou-născut?

La naștere, bebelușul trece brusc dintr-un mediu foarte cald din pântecele mamei sale (37°C), la o temperatură exterioară mult mai rece. Este imposibil pentru bebeluș să gestioneze singur acest șoc termic.

Există două explicații pentru acest lucru:

  • Suprafața pielii unui nou-născut în raport cu greutatea sa este în proporție de trei ori mai mare decât la un adult. Prin urmare, un nou-născut este de trei ori mai expus variațiilor de temperatură decât noi.
     
  • Iar apoi, creierul este cel care ajută la reglarea temperaturii corpului uman. Cu toate acestea, partea creierului unde se află glanda responsabilă de reglarea termică nu intră în funcțiune decât abia după câteva luni.

Așadar, cum să îmbraci bebelușul după naștere?

După naștere, atât vara, cât și iarna, îmbrăcați bebelușul cu haine care să țină mai mult cald, cel puțin în primele sale zile. De la maternitate până la primele săptămâni acasă, ținuta tipică pentru bebeluș, indiferent că este zi sau noapte, este în primul rând, body cu mâneci lungi, care se deschide în întregime în partea din față (acest lucru vă va ușura foarte mult viața atunci când schimbați bebelușul).

  • Body-urile sunt indispensabile și sunt cele mai utile, atât iarna cât și vara! Bebelușul va suferi un mare șoc termic la naștere, trecând brusc de la 37°C la aproximativ 20/22 ° C.
     
  • Apoi, o căciuliță de bumbac este esențială pentru a evita orice pierdere de căldură, indiferent de anotimp. Este important să acoperiți capul și urechile bebelușului, deoarece corpul se răcește prin vârful capului. Acest lucru este valabil inclusiv chiar și atunci când mai crește.

Cu ce materiale să îmbraci bebelușul când este nou-născut?

Optați pentru 100% bumbac, de preferință organic. Spre deosebire de materialele sintetice, materialele naturale lasă pielea să respire. În plus, reduc foarte mult riscul de reacție alergică, este un lucru bine cunoscut faptul că pielea bebelușului este deosebit de fragilă la naștere. Pentru a face alegerea corectă atunci când faceți cumpărături, body-ul trebuie să fie adaptat mărimii bebelușului și trebuie să fie fabricat din bumbac 100%.

Când va putea copilul să-și regleze singur temperatura?

La aproximativ două luni, bebelușul va fi mai puțin fragil. Se consideră că abia între 18 și 24 de luni, bebelușii vor ști să-și regleze temperatura în mod natural. Cu toate acestea, rămâne mai sensibil decât un adult la schimbările de temperatură. Bebelușul trebuie întotdeauna să fie bine acoperit, mai ales în primele sale zile.