Una dintre cele mai mari spaime ale unei mame este și momentul în care bebelușul se îneacă. Probabilitatea ca un bebeluș să se înece este mare, putând fi stimulată de refluxul gastroesofagian, excesul de salivă, alăptarea sau chiar înghițirea unui obiect strain. Ce trebuie să facă în aceste situații, află în continuare.
Un bebeluș sub vârsta de 1 an va putea fi ajutat prin punerea în aplicare a următoarelor măsuri:
- Vezi care este cauza exactă a înecului bebelușului
În cazul în care crezi că s-a înecat din cauza laptelui sau a altui lichid, poți să apelezi inclusiv la o seringă. Cu ea vei extrage excesul de lichid din gurița sa, fără a o împinge prea adânc. Dacă este vorba despre înecarea din cauza hranei solide, nu te apuca să-ți introduci degetele în gurița bebelușului, întrucât le poți împinge prea adânc. Indicat este să-l stimulezi să tușească pentru a elimina singur ceea ce l-a înecat întrucât așa se vor elibera căile respiratorii.
Când vezi că nu se întâmplă așa ceva și ți se pare că se învinețește la față sau că se sufocă, vei chema imediat ambulanța și, până când sosește aceasta, vei face următoarele demersuri:
- Ocupă-te cu deblocarea căilor respiratorii
Stai pe un scaun și ține-l pe bebeluș pe unul dintre brațele tale, cu capul în jos. Ține-i capul cu mâna stângă. Cu mâna dreaptă vei executa bătăi repetate, ferme, pe partea superioară a spatelui său, între omoplați. Nu îl lovi prea tare. Dacă nici după 5 astfel de bătăi nu respiră normal, mai continuă pentru câteva minute. În cazul în care nici după aceea nu observi schimbări pozitive, vei continua cu:
- Bătăi în zona pieptului bebelușului
Ține-ți bebelușul într-o poziție similară (pe brațul tău), dar pune-l să stea cu fața în sus. Folosește-ți degetul arătător și pe cel mijlociu, până când vei simți osul pieptului bebelușului. Urmează să execuți bătăi ferme, dar nu prea puternice pe acest os (un set de 5 de astfel de bătăi). Așteaptă câteva secunde pentru a vedea ce se întâmplă și, dacă bebelușul tot nu respiră normal, mai repetă acțiunea. Când nu se sesizează nicio îmbunătățire semnificativă a stării bebelușului, va trebui să treci la manevre de resuscitare.
- Vei demara resuscitarea
Prima dată vei pune bebelușul pe o suprafață plană și îi vei poziționa capul cât mai drept. Îi vei face respirație gură la gură, mai întâi respirând de câte 2 ori, cât mai rapid. Vei face o pauză și vei mai continua cu alte 4 seturi de câte 2 respirații. Condiția este să respiri suficient de puternic pentru ca pieptul bebelușului să se poată ridica. În mod normal, ar trebui ca acesta să tușească și să elimine corpul străin/restul de mâncare solidă cu care s-a înecat.
Când nu sesizezi o ameliorare a stării acestuia și o eliminare a obiectului ce a provocat înecarea, vei continua cu o altă procedură ce ține de resuscitare.
Dacă vezi că bebelușul nu își revine nici după aceste acțiuni sau dacă devine inconștient, sună imediat la ambulanță.