Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, diversificarea se face de la 6 luni ale bebeluşului. Prima mâncare gătită ar trebui să fie o supă cremă din rădăcinoase. Morcov, dovlecel, ţelină, păstârnac, dovleac, rădăcină de pătrunjel, cartof - sunt legumele principale care marchează începutul diversificării.

mamaplus

La 8-10 luni se introduc alimentele: mazăre, broccoli, spanac, ardei gras. După 10 luni se introduc şi roşiile.

Reguli esențiale de care să ții cont la prepararea supei pentru bebeluş:

- se foloseşte apă plată special destinată hidratării şi preparării hranei bebeluşilor şi copiilor.
- legumele se spală bine şi se curăţă.
- nu se adaugă sare şi nici condimente.
- nu se prepară supe cu prăjeli.
- legumele fierte bine şi zeama de la supă se pasează cu ajutorul unui blender.

Cum alegi legumele pentru bebeluşi

Sunt recomandate legumele cu provenienţă locală, de sezon. Nu cumpăraţi fructe și legume coapte parţial. Nu vor face bine bebeluşului. Nu cumpăraţi fructe şi legume lucioase, pentru că au fost tratate cu ceară și sunt deosebit de periculoase pentru bebeluș.

Indicat ar fi ca părinţii să cumpere alimente pentru bebeluşi din gospodăriile țărănești. Fie că vă faceţi un prieten la o tarabă din piaţă sau călătoriţi o dată pe săptămână în afara localităţii, în mediul rural, efortul merită pentru sănătatea copilului vostru.

Cum alegi carnea pentru bebeluşi

La început, se recomandă curcanul, puiul (de ţară, de preferat) şi carnea de vită. Carnea de porc e recomandată după vârsta de 3 ani. Carnea pentru bebeluşi se congelează în bucăţele mici, în pungi diferite. Nu luaţi o bucată mare pe care să o decongelaţi des. Carnea se curăţă de piele şi grăsime. Se fierbe separat şi zeama se foloseşte pentru mâncărurile adulţilor, nu a bebeluşilor. Se poate fierbe şi în 2 ape, apoi se amestecă în supa bebeluşilor.

Cum alegi apa pentru bebeluşi
Apa pentru consumul bebeluşilor, fie de băut, fie de pus în mâncare, ar trebui să întrunească următoarele calități:

- să provină dintr-o sursă certificată.
- să fie slab mineralizată.
- conţinutul de sodiu să fie mai mic de 20 mg/l.
- conţinutul de nitraţi să fie mai mic de 50 mg/l.
- conţinutul în fluoruri să fie mai mic de 1,5 mg/l.

Sticlele pentru hidratarea şi pregătirea hranei bebeluşului se păstrează ferite de acţiunea directă a razelor de soare şi de îngheţ.

Sursa