Din primele zile de viață, sănătatea copiilor se află în mâinile noastre. Anume, noi, părinții suntem obligați să le asigurăm o îngrijire bună, o dezvoltare fizică și intelectuală la nivel. Trebuie să vă reamintim, că masajul executat după toate regulile, contribuie la dezvoltarea motricii mici, relaxează și desigur normalizează tonusul muscular al bebelușului. Mamaplus.MD vă spune cum trebuie să fie efectuat corect un masaj, care va ajuta în condiții casnice la întărirea sistemului imunitar al bebelușului și va permite efectuarea unei profilaxii a diverselor boli.

Cum faci corect masaj sugarilor

1. Piciorușele

Începem masajul. Bebelușul este culcat pe spate.

Inițial, masăm degetele cu mișcări circulare, foarte atent, și neapărat apăsați pe fiecare punct la baza degetului. Ulterior, mângâiem partea superioară a tălpii, după care partea frontală. Repetați de câteva ori.

După care treceți la talpa bebelușului, masând-o cu mișcări sub formă de cifra ”opt„. Acum apăsați ușor sub degetul doi și trei a bebelușului în așa fel, ca el în mod reflexiv să le îndoaie și trasați o linie către călcâi, lucru care va permite copilului să îndrepte degetele. După care repetați mișcarea sub forma de cifra ”opt” și celelalte mișcări. În așa fel masați de 5-6 ori.

Important!

În procesul de masare a coapselor se pune accentul doar pe partea exterioară, de partea interioară a piciorului nu vă atingeți!

Cu mișcări fine frecați și faceți presopunctură cu pernuțele degetelor pe coapsa și piciorul bebelușului. În așa fel masați și al doilea picioruș, începând de la degete, după care tălpile, trecând treptat la gamba și partea externă a coapsei.

Cum faci corect masaj sugarilor

2. Abdomenul și pieptul

Zona abdomenului se masează cu mișcări circulare cu palma deschisa, în sensul acelor de ceas. În jurul buricului sunt executate pișcături, făcând inelul ombilical mai dens. Ulterior, mângâiați cu mișcări moi de la periferie spre centru și iarăși pe cerc.

Important!

Zona pe o rază de un centimetru de la ombilicul și glandele mamare nu se masează, iar zona ficatului o treceți foarte atent.

În așa fel, treptat treceți la masajul pieptului, cu mișcări circulare, mângâieri blânde și lovituri ușoare.

Cum faci corect masaj sugarilor

3. Brațele

Începeți să masați brațele bebelușului începând de la degete. Cu mișcări ușoare și fixe de la pernuțele degetelor către palmă, pe toată suprafața falangei. La fel masați la baza fiecărui degețel și între degete. Ulterior, puteți trece la masajul celui de-al doilea braț. Nu uitați despre sarcina dozată asupra articulațiilor și încheieturilor brațelor. Executați mișcări ușoare, fără a depune efort.

4. Spatele

Acum trebuie să ajutați bebelușul să se întoarcă pe burtică, după care continuați masajul. Iarăși, masați tălpile și piciorușele în acea consecutivitate, despre care am menționat mai sus, ridicându-vă treptat de-a lungul spatelui. Cu mișcări blânde și circulare masați spatele, aduceți brațele înapoi, atent masați umerii. La fel de grijuliu masați ceafa, după care reveniți la spate și repetați mișcările de mângâiere.

Mișcările aplicate brațelor pot fi de jos în sus, la dreapta către sine, la stânga. De asemenea puteți lua cu atenție bebelușul de umeraș și să-l ridicați lent, după care să-l lăsați în jos în așa fel, ca genunchii să rămână lipiți de masa de masaj.

Iată încă un exercițiu bun pentru tonifierea mușchilor bebelușului. Pentru început, întoarceți bebelușul pe spate și îi puneți în palme degetele mari, în așa fel ca el să se apuce bine de ele. Atent și foarte lent, trageți ușor de brațe, până când bebelușul nu se va consolida, va începe să ridice capul și să va încerca să se ridice. Repetați de 2-3 ori, nu mai mult. Exercițiul poate fi făcut în poziția culcat pe o parte.

Cum faci corect masaj sugarilor

5. Etapa finală

Pentru etapa finală aveți nevoie de o minge de fitbool. Exercițiile efectuate cu mingea de fitbool contribuie la consolidarea aparatului vestibular, mușchilor spatelui și a abdomenului. Pentru început, puneți bebelușul pe minge în poziția pe burtică, ținându-l de picioare. Îl rostogolim în dreapta și stânga, cu mișcări circulare în sensul și contra acelor de ceas. De asemenea, este foarte benefic să efectuați lovituri slabe asupra mingii, pentru ca micuțul să simtă o mică vibrație în timpul exercițiului.  

Dacă vă este frică, că micuțul va aluneca, îl puteți ține sub brațe.

Important! Toate mișcările trebuie să fie atente și line, nu depuneți efort suplimentar, mângâiați-l, efectuați lovituri slabe și mișcări de frecare.

În final vom menționa, că fiecare etapă a masajului de profilaxie poate fi urmat de exerciții de gimnastică,precum ar fi rotația ale labei piciorului, mișcări care imită mersul, bicicleta. De asemenea, puteți ridica brațele și piciorușele prin mișcări circulare simultan sau alternativ, să le îndreptați spre stânga sau spre dreapta, etc..

Vă recomandăm să vizionați instrucțiunea video:

Rețineți, că sarcina asupra fiecărei articulații a bebelușului trebuie să fie moderată, iar mișcările dvs. să fie calme și blânde.