Astăzi, site-ul mamaplus.md va relata despre rigorile care se impun atunci când alegem mâncarea pentru copii. Mâncarea pentru copii gata preparată, la fel nu va rămâne fără abordare în acest articol: Trebuie să menționăm că toate mamele tinere, care au copii cu vârsta până la un an, se confruntă cu probleme atunci când vine timpul să-i dea copilului mâncare adăugătoare. Și fiecare mamă încearcă să găsească răspuns la întrebarea: cum să-și alimenteze corect copilul, cu ce să-l hrănească și când dă înceapă?
Primele luni de viață
Un copil se naște complet neajutorat. Însă, mama-natură i-a asigurat câteva reflexe inconștiente. Principalul dintre acestea este capacitatea de a suge. Datorită acestui fapt, copilul primește toate elementele care-i sunt necesare pentru creștere și dezvoltare. Până la aproximativ 4 luni de viață, mai funcționează un reflex – bebelușul împing cu limba din guriță orice alimente solide: în așa fel, organismul lui se apără de posibilitatea ca în organismul lui să pătrundă alimente pe care nu le va putea înghiți și nici digera. În general, orice aliment nou pentru copil reprezintă noi cunoștințe, iar procesul de cunoaștere a unui nou aliment reprezintă, în sine, un adevărat experiment științific. Acesta, ca și oricare alte cercetări științifice, trebuie să se desfășoare atent și cu respectarea unui set de reguli.
Principalele reguli în alimentația complementară
Prima regulă – introducerea pe etape. Conform tradiției, alimentația complementară începe cu sucul de măr sau pireul de măr. Prima porție constituie doar câteva picături. Ulterior, porția crește în fiecare zi. Volumul recomandat pentru fiecare vârstă, de regulă, este indicat pe sticluța cu aliment. Puteți alege un produs gata preparat dintr-un magazin specializat sau îl puteți prepara în condiții casnice. Produsul gata preparat trebuie să-l alegeți în conformitate cu vârsta copilului, care trebuie să fie indicată pe sticluță.
Trebuie să dați prioritate mâncărurilor preparate dintr-un singur component. Plus la aceasta, în timpul introducerii produsului în alimentația copilului trebuie să urmăriți cum reacționează acesta la noul produs, dacă nu cumva îi apare alergia. Este foarte important să aveți o agendă a diversificării unde să indicați data introducerii noului produs și reacția copilului la acesta. Acest lucru vă va permite, ulterior, să evitați eventualele probleme legate de alergie sau intoleranță individuală pentru unele produse.
Pireurile din legume
După ce copilul a făcut cunoștință cu mărul, pentru el va fi foarte benefic să guste și pireurile din legume. Mama poate alege din timp alimentul potrivit pentru copilul ei. Alimentele gata preparate, prevăzute pentru copii de la 4 luni, propun varză, dovlecel. Pediatrii și nutriționiștii recomandă ca prima legumă care trebuie să fie inclusă în alimentația copilului este dovlecelul, deoarece este bogat în fibre, vitamine, și este produs hipoalergenic. Cu toate acestea, legumele pot provoca balonare, de aceea, mama trebuie să urmărească cu atenție starea copilului. Și dacă observă că micuțul are dureri în burtică și este capricios, această legumă trebuie să fie inclusă în regimul alimentar ceva mai târziu. Nu trebuie să vă indispuneți dacă copilul nu mănâncă cu gust alimentele incluse ca diversificare: fiecare copil are graficul său individual de maturizare pe care-l urmează. Și nu trebuie să încercați să grăbiți acest proces pentru că lucrurile se întâmplă de la sine.
Terciurile
De rând cu legumele, trebuie să includeți în regimul alimentar terciurile. Și aici există alternative: fie că alegeți din magazin terciurile praf pentru preparare rapidă, fie preparați terciul acasă. Pentru un sugar, terciul se prepară din fulgi de ovăz, hrișcă sau orez. Crupele trebuie făcute făină, este foarte comod să faceți acest lucru cu râșnița de cafea. Terciul trebuie fiert pe baza laptelui matern sau lapte de vacă diluat cu apă pe jumătate. Există și terciuri praf fără lapte care pot fi preparate pe bază de apă sau lapte matern. Deja, aici, mama trebuie să decidă singură ce este mai bine pentru copilașul ei. Modul de preparare al terciului depinde și de preferințele copilului: unor copii nu le place terciul fără lapte, altora dimpotrivă, nu vor să accepte laptele mamei amestecat cu crupe, separat – mănâncă terciul cu plăcere.
Alimentele din carne
Cel mai bine este să introduceți carnea în regimul alimentar al copilului începând cu vârsta de 6 luni. Prima dată trebuie să-i dați copilului o porție mică – 2-3 grame, această doză trebuie mărită treptat în corespundere cu necesitățile de vârstă și apetitul copilului. Nu trebuie să forțați copilul să mănânce carne. Nu tuturor copiilor ea place din prima. Dacă copilul refuză să mănânce carne, amânați introducerea acestui aliment cu 1-2 luni. Mulți preferă să prepare individual mâncarea pentru copil, însă, cei care optează pentru alimentele pentru copii gata preparate nu greșesc cu nimic. Pentru că produsele alimentare pentru copii sunt preparate în conformitate cu cele mai noi tehnologii și în corespundere cu toate normele sanitare și de igienă. Acest lucru este deosebit de important atunci când este vorba despre produsele din carne. Carnea ascunde multe pericole pentru sănătatea copilului, iar materia primă care ajunge la fabrica de producere a alimentelor pentru copii, trece printr-un complex de verificări în laboratoare speciale și doar după asta este prelucrată. Din păcate, în condiții casnice este imposibil de știut cu certitudine dacă carnea procurată este absolut sigură pentru copil. La fel, este imposibil de a face ca procesul de preparare să fie absolut steril.
Avantajele alimentelor pentru copii gata preparate
Pireurile gata preparate sunt produse în țările unde roadele sunt strânse anul împrejur. Alimentele pentru copii sunt preparate în baza tehnologiilor speciale. Fructele și legumele din care sunt preparate pireurile pentru copii, sunt crescute în condiții speciale, iar procesul este monitorizat cu strictețe de către agronomi înalt calificați. La prepararea pireurilor pentru copii se utilizează doar apă purificată, iar pentru ca conservele să fie maxim benefice, în ele se adaugă vitamine și minerale.
Evident, acestea au și dezavantaje. De exemplu, dacă copilul mănâncă des piure omogenizat, lui îi vine greu să învețe să rumege. În linii generale, însă, pireurile sin borcane sunt foarte comode întrucât permit mamelor să economisească o groază de timp. Plus la aceasta, asortimentul lor este foarte variat, respectiv, fiecare mamă poate să aleagă și să cumpere acel aliment care se potrivește cel mai bine copilului ei. Însuși copiii, de regulă, mănâncă aceste produse, cu o poftă de invidiat, ceea ce-i permite mamei să-și lase liniștită copilul cu tata pentru o perioadă fiind sigură că cei doi nu vor avea probleme la prânz. De asemenea, este foarte comod să luați cu dumneavoastră borcanul cu mâncare atunci când mergeți într-o călătorie, la plimbare sau în ospeție.
Ce variante sunt pentru mame
În magazinele de la noi se comercializează o varietate largă de alimente pentru copii produse de diferiți producători. Este vorba despre brandurile mondiale cu renume cum ar fi Nestle, Bebi, Hipp, Humana, Hame și altele. Producția acestora se bucură de popularitate în întreaga lume. Există, însă, și alți producători, care, după calitate, nu cedează cu nimic în fața celor de mai sus, însă, propun prețuri de vânzare mult mai mici.
Așa că oricare mamă poate alege fără dificultate mâncarea potrivită pentru copilul ei. Pireurile gata preparate, sucul și alte alimente există nu doar pentru cei mai mici copii dar și pentru cei care au trecut deja de vârsta de un an. Vorbim aici despre brânzeturi, iaurturi, biscuiți speciali, supele și terciurile gata preparate. În linii generale, variante sunt o mulțime și toate – bune în felul lor.
La ce trebuie să atragem atenția
La prima vedere, este foarte ușor de ales mâncarea pentru copii. Dar asta – numai la prima vedere. În primul rând, există foarte multe magazine care pun în vânzare alimente pentru copii. În al doilea rând, varietatea de alimente gata preparate în borcane, la fel, este foarte mare. Respectiv, o mamă fără experiență poate să fie confuză. Aici, vin în ajutor sfaturile de la mamaplus.md:
* Cumpărați pireuri și sucuri pentru copilul dumneavoastră doar din magazine cu reputație bună sau farmaciile mari unde există o varietate largă de produse;
* Obligatoriu, atrageți atenția la componență, care trebuie să fie scrisă pe ambalaj: conservanții și alte suplimente datorită cărora produsul poete fi păstrat mai mult timp, sau aromatizatori – pentru îmbunătățirea calităților gustative, nu trebuie să existe;
* Cumpărați alimente gata preparate în corespundere cu vârsta copilului: pe borcane, de regulă, este indicată vârsta la care copilul poate consuma un produs sau altul;
* Obligatoriu verificați dacă produsul are termenul de valabilitate neexpirat, în special a produselor acidolactice – iaurt și brânză, care se păstrează foarte puțin timp. În acest caz, trebuie să dați prioritate celor mai proaspete produse;
De asemenea, trebuie să aveți în vedere că pentru copiii mici (4-7 luni), este mai bine să alegeți alimente în borcane mici, pentru că micuțul va mânca puțin, iar ceea ce rămâne nu poate fi păstrat pentru mult timp. Nu este neapărat să procurați pireuri și conserve în borcane de la unul și același producător. Unele branduri se remarcă cu sucuri foarte calitative, altele – cu conserve de carne foarte gustoase. Este posibil ca micuțului să-i fie pe gust supele unui anumit producător. Se poate și chiar este benefic să combinați alimentele diferitor producători. Dacă veți urma aceste reguli și veți reține particularitățile, vă va fi mult mai ușor să alegeți pentru copilul dumneavoastră alimente bune, gustoase și benefice!