mamaplus

Cu cât îi citești mai des bebelușului, cu atât va putea învăța să vorbească mai corect

-
//
01.11.2021

Dacă auzi pe cineva din anturajul care îți spune că nu are rost să-i citești bebelușului pentru că este încă prea mic pentru a înțelege ceva, ar fi bine să nu-i dai prea multă atenție pentru că se întâmplă exact invers. Sigur că bebelușul nu va înțelege firul întâmplărilor din carte, așa cum nu va înțelege mereu tot ce faci și de ce anume faci lucrurile respective. Cititul poveștilor este una dintre activitățile de întărire a legăturii dintre mamă și bebeluș, pe care o poți continua mulți ani de acum încolo, și reprezintă o formă importantă de stimulare a micuțului.

Cititul cu voce tare îi poate aduce multe beneficia micuțului tău, pentru că:

  • îl învață despre comunicare;
  • introduce într-un mod distractiv concepte precum numerele, literele, culorile și imaginile, care îi vor stimula curiozitatea;
  • îi formează abilitățile de ascultare, memorie și vocabularul;
  • îl învață despre lumea care îl înconjoară.

Îți vine să crezi sau nu, până la împlinirea vârstei de un an bebelușul tău va învăța toate sunetele de care are nevoie ca să poată vorbi. Cu cât îi citești mai multe povesti, cu atât el va fi expus la mai multe cuvinte și va putea învăța să vorbească mai corect. Pe măsură ce aude din ce în ce mai multe cuvinte, ele încep să compună în mintea lui o rețea vastă, din care își va forma vocabularul.

Dacă nu ești convinsă încă să începi să-i citești puiului tău, află că micuții cărora părinții le citesc des și cu care vorbesc mult stiu la vârsta de doi ani mai multe cuvinte decât cei cărora nu li s-au citit povesti. Mai mult, citindu-i copilului tău în primii ani de viață îl încurajezi să înceapă, la rândul lui, să citească la vârstă potrivită.

Atunci când îi citești, puiul tău te aude exprimând diferite emoții și sunete expresive, care îi vor stimula dezvoltarea emoțională și comportamentul social.

De asemenea, curiozitatea îl va face să se uite la pozele din carte, să arate spre ele, să atingă cartea, să gângurească – cu alte cuvinte, să interacționeze, iar când va mai creste puțin îți va putea răspunde la întrebări despre imagini și despre poveste. Aceste lucruri îi vor dezvolta gândirea, dar și vorbirea, pentru că va începe să imite sunetele, să recunoască pozele și să învețe cuvinte.

Principalul motiv pentru care e bine să-i citești bebelușului tău este însă acela că va învăța să facă o conexiune între ceea ce iubește cel mai mult – vocea ta și apropierea de tine – și cărți. Dacă petreci mult timp citindu-i micuțului îl vei învăța că lectura este importantă. Mai mult, dacă îi vei citi mereu cu entuziasm, cu bucurie și afecțiune, va învăța să asocieze lectura cu ceva plăcut.

Cum îi influențează cititul pe bebeluși?

Chiar dacă bebelușii nu stiu la ce se refera pozele din cărți, ei sunt totuși curioși și se concentrează asupra lor, în special dacă înfățișează chipuri sau conțin culori vesele și desene în modele contrastante. Pe lângă faptul că îi stimulezi interesul de a descoperi lucruri noi, atunci când îi citești puiului tău nu doar că vă distrați împreună, dar îl și calmezi și îl liniștești, la fel cum faci când îi cânti și îl legeni în brațe.

Bebelușii între 4 și 6 luni încep deja să manifeste un interes mai mare față de cărțile cu povesti. Dacă îi citești în această perioadă, micuțul tău va începe să întindă mânuțele după carte, să o apuce cu degețelele și va încerca să o roadă. De aceea e o idee bună să alegi cărți cu coperți învelite în material textil, care să fie moale la atingere și să nu-i zgârie gurița. De asemenea, îl vor atrage mai mult cărțile cu poze colorate vesel și cu texte repetitive sau care rimează.

Încă de la vârsta de 6 luni (și în toată perioada de până la un an), bebelușul tău va începe să înțeleagă că pozele din carte reprezintă obiecte și va dezvolta preferințe pentru anumite imagini, anumite pagini din carte sau chiar povesti întregi. Va fi o adevărată încântare să-l vezi reacționând în timp ce îi citești, întinzând mânuța către carte și gângurind fericit, iar la un anișor va fi în stare deja să întoarcă paginile (desigur, cu puțin ajutor din partea ta), va începe să arate spre diferite obiecte din poze și să repete sunetele pe care le aude la tine.

Când și cum anume să-i citești bebelușului

Ceea ce e grozav la această activitate distractivă este că nu necesită abilități speciale. Sunteți doar tu și puiul tău, așa că nu trebuie să te îngrijorezi că nu ai dicție și talent actoricesc sau că interpretările tale, atunci când folosești voci diferite pentru personaje, sunt mai mult comice decât convingătoare. Nu ai de ce să te simți stânjenită, nu e un casting profesionist. Important este să formezi o legătură cu micuțul tău și să-ți audă vocea cât mai mult.

Ține minte doar că, atât timp cât vei vorbi cât mai corect (apropiat de limba literară) și nu îl vei alinta ca pe un pui de cățel, copilul tău va învăța, la rândul lui, să vorbească româna corect. Desigur, asta e însă o grijă pentru mai târziu. În primele luni de viață, tot ce contează pentru el e să te simtă aproape. Așa că citește-i cu voce tare măcar câteva minute, însă fă-o cât de des poți, de mai multe ori pe zi. Și nu-ți fă griji că nu apuci să termini o carte întreagă, scopul nu e să-ți dezvolți tu cultura generală. Oprește-te asupra paginilor care vă plac mai mult.