mamaplus

Cele mai importante lucruri pe care să le faci pentru a stimula memoria bebelușului

-
//
28.04.2021

Atunci când se află în burtica mamei, bebelușul începe să colecteze senzații și amintiri, iar acest proces va continua și după naștere. Neuronii responsabili de memoria copilului încep să se dezvolte din al doilea trimestru de sarcină, iar continuarea acestui proces este extrem de important, pentru că memoria ne ajută să ne orientăm în timp și spatiu, să dobândim deprinderi, să relaționam cu cei din jur, să reținem informații, să ne amintim și să retrăim anumite momente, emoții etc.

La început, bebelușul recunoaște mirosul mamei, gustul laptelui matern, începe să recunoască vocile și fetele persoanelor celor mai apropiate, dar încă nu face diferențieri, nu își amintește unde le-a mai văzut sau simțit înainte. Cu timpul, va ajunge să învețe să se orienteze, să recunoască atunci când este momentul de somn, de mâncare, când este zi sau noapte etc. Pentru ca acest proces să decurgă cât mai armonios este necesară stabilirea unei rutine și respectarea anumitor reguli zilnice.

Ce trebuie să faci ca să stimulezi memoria bebelușului:

  • Ai grijă ca bebelușului să îi fie rezolvate toate necesitățile (să fie hrănit atunci când îi este foame, schimbat imediat ce se simte deranjat, să îl liniștești, să fii prezent etc.), astfel îl vom ajuta să se simtă în siguranță, să devină încetul cu încetul sigur, să își dorească pe măsură ce crește să învețe lucruri noi, să experimenteze și să cunoască mediul din jurul lui.
     
  • Foarte important pentru dezvoltarea memoriei este stabilirea unor rutine în ceea ce privește alimentația, somnul, regulile de igienă, activitățile de joc, încă de la început. Copiii au nevoie să simță ordine și organizare, nu stiu încă să facă față schimbărilor și activităților programate din scurt timp, ei au nevoie de o structură, iar pe măsură ce cresc și învață cum să își gestioneze emoțiile și sentimentele îi putem scoate încetul cu încetul și din zona lor de confort.
     
  • O altă modalitate care îi stimulează memoria este să îi ascundem jucăriile, să încercăm să folosim tot felul de materiale și texturi, pentru a îi stimuli de asemenea mai multe simțuri senzoriale (tactil, vizual, auditiv etc.).
     
  • Să profităm de momentele când îl îmbrăcăm și să ne jucăm cu el “cucu-bau”, acest lucru îl ajută să își dezvolte capacitatea de memorare, învățare și recunoaștere.
     
  • Să îi arătăm lucruri, obiecte, situații noi și să îi comunicăm ce înseamnă fiecare în parte, să îi explicăm, astfel îl ajutăm să își dezvolte și vocabularul. Dacă este de vârstă mai mare și deja a început să vorbească să îl încurajăm pe el să ne spună ceea ce vede, simte, aude etc.
     
  • Să cântăm sau să îl punem să asculte cântecele cu ajutorul cărora va învăța mai bine, să citim povesti și să îi arătăm imaginile corespunzătoare pentru a identifica obiectele, situațiile despre care noi îi spunem, să învețe să facă asocieri, să își dezvolte raționamentul logic, temporal etc.
     
  • Pe măsură ce cresc să le dezvoltăm capacitatea de a fi autonomi, de a încerca ei singuri să găsească soluții la micile lor probleme, astfel îi ajutăm să își dezvolte capacitatea de rezolvare – de exemplu, atunci când ceva nu îi este la îndemână, să nu mergem noi direct să îl ajutăm, mai întâi să îi acordăm puțin timp să vedem poate reușește singur să găsească o modalitate de a lua acel lucru etc.
     
  • De asemenea, să îl învățăm să facă puzzle-uri simple, să învețe să asocieze jucăriile, să le grupeze, să le pună în funcție de culoare, mărime etc., acest gen de activități îl ajută să își dezvolte memoria vizuală și spațială.

Important este să ne preocupăm de acest aspect încă de la început, să nu considerăm copilul prea mic pentru a-l ajuta să își dezvolte în mod armonios memoria și capacitatea de învățare, toate acestea, realizate în concordanță cu vârsta lui și cu propriul ritm de dezvoltare îi vor fi de folos mai târziu.