Prea multe straturi de hăinuțe sau o temperatură ridicată în camera copilului se pot număra printre cauzele transpirației în exces. De aceea, merită să amintim că temperatura din dormitor ar trebui să fie de cel mult 20-22 de grade, pentru ca cel mic să aibă un somn odihnitor şi sănătos. Când nu ştii dacă bebe este îmbrăcat prea gros, verifică-i ceafa. Dacă este umedă, schimbă-i hainele.

Alergiile pot fi o cauză a transpirației excesive 

Câteodată nu realizăm că detergenții cu care hainele bebelușilor le pot irita pielea. Această iritare se poate manifestă prin hiperhidroză, adică transpirație în exces. De aceea ar trebui folosite doar produse hipoalergenice, adaptate la pielea delicată a copiilor.

Lenjeria patului şi salteaua pot provoca transpirație în exces

Materialul din care este fabricată lenjeria patului joacă un rol important în starea de bine a bebelușului sau dimpotrivă, îi pot irita pielea, ceea ce ar putea duce și la transpirație în exces. Pentru a înlătura această cauză căutați în magazine textile şi accesorii pentru pat din fibre naturale, care nu cauzează nici o iritație la copii.

Transpirația capului poate semnala o infecție 

În cazul în care cel mic este fierbinte şi are febră, ar trebui să luați legătura cu medicul pediatru. Transpirația excesivă ar trebui să dispară odată cu febra.

Transpirația excesivă a capului poate să indice rahitism

În timpurile moderne, acest lucru se întâmplă foarte rar, deoarece bebeluşilor li se prescrie de către medici o doză fixă de vitamina D. Dar, poate că vitamina D nu este absorbită foarte bine. O greşeală comună este adăugarea ei într-un biberon cu ceai, când cel mai bine este să o aplicăm direct în gura copilului – atunci putem fi siguri că nu a rămas pe fundul biberonului, iar copilul a luat doza completă. Dacă totuşi eşti îngrijorată din acest punct de vedere, ia legătura cu medicul pediatru. Pentru a evita rahitismul, medicul poate decide creşterea dozei de vitamina D, după o serie de analize.

Transpirația în exces a capului, semn de fibroză chistică

În acest caz, transpirația este întotdeauna însoțită de miros, datorită prezenței clorurilor în sudoarea copilului. Dacă nu simțiți niciun miros neplăcut nu trebuie să va faceți griji degeaba.

Transpirația în exces poate fi ereditară

Dacă unul dintre părinți suferă de transpirație excesivă, e posibil că şi copilul să fi moştenit această problemă.

Unii sugari transpiră în cap în timpul alăptării

Motivele pentru acest fenomen ar putea fi o tehnică de alăptare incorectă. În cazul poziționării greşite a bebeluşului la piept, acesta va trebui să facă un efort dublu pentru a suge. Aşadar analizați-vă metoda de poziționare a copilului la sân şi vedeți dacă e corectă.

Bebelușii transpiră şi în timpul hrănirii cu biberonul

Dacă observați că cel mic transpiră excesiv în cap în timp ce mănâncă, probabil gaura tetinei este prea mică. Şi în această situație, copilul trebuie să facă un efort dublu pentru a se hrăni. Încercați să treceți la o tetină cu mai multe găuri, urmărind reacția copilului. Dacă nu-I mai transpiră capul, înseamnă că ați găsit problema.