Probabil ai observat de nenumărate ori cum micuțul tău zâmbește sau se încruntă în timpul somnului și ți-ai pus adesea întrebarea „Oare visează?”. Răspunsul este: da! Conform unui studiu recent realizat, un bebeluș poate să facă acest lucru chiar mai mult decât un adult. Ce e și mai surprinzător este faptul că aceștia încep să aibă vise chiar din săptămâna 20 de sarcină.
Nu se știe încă și este destul de greu de aflat dacă aceștia văd și imagini, cel puțin așa cum le vede un om matur, însă este bine de știut că somnul în care visele își fac apariția sunt benefice și ajută la o dezvoltare normală a copilului și, în același timp, la modelarea memoriei.
Ce visează un bebeluș?
Majoritatea părinților petrec minute bune la marginea pătuțului doar pentru a admira cum puiul lor doarme și fiind fascinați de acesta când zâmbește sau își încruntă sprâncenele. Cu ajutorul viselor, cel mic pune bazele propriei personalități și se dezvoltă.
Poate părea banal, dar este adevărat. Cu cât un copilaș o să doarmă mai mult, cu atât acest lucru va ajuta la dezvoltarea acestuia pe toate planurile. Având în vedere că bebelușul nu are imaginația dezvoltată, cel mai probabil acesta visează biberoane, lăptic, jucărioare, lucrurile cu care a luat contact până la vârsta aceasta. Este destul de logic, pentru că nu poți visa ceva ce nu ai văzut, mai ales la această vârstă. Cei mici pot avea parte de coșmaruri, dacă au avut o zi agitată. Nu trebuie să îți faci griji. În acest fel, se va descărca, fiind modul lui de a scăpa de tensiunile adunate.
Semnificația viselor unui copil mic:
Este foarte greu de estimat ce visează un bebeluș, având în vedere că acesta nu poate să povestească. O mare parte din vise sunt legate de felul în care micuțul percepe realitatea. Acesta poate avea o reverie chiar și cu chipurile membrilor familiei, mai ales pe al mamei, fiind persoana pe care o vede cel mai des.
Cele mai multe vise apar după vârsta de 3 ani, când cel mic deja are o viziune asupra lumii, moment în care poate diferenția binele de rău și visele frumoase de coșmaruri.
Ce visează bebelușii când plâng în somn:
Coșmarurile apar mai des în jurul vârstei de 3 ani, moment în care cel mic are o imaginație extrem de bogată. Cel mai adesea, acesta visează animale sau persoane care îl urmăresc și vor să îi facă rău.
Copiii care se uită prea mult la televizor și surprind imagini care nu sunt indicate vârstei au coșmaruri mult mai des. Aceștia pot să vadă în vise monștri sau diferite creaturi, motiv pentru care se și sperie foarte rău.
În general, în cazul bebelușilor nu există coșmaruri, aceștia având mai mult vise bazate pe nevoile primare, adică somnul, joaca și hrana. Chiar dacă micuțul tău are un somn agitat, asta nu înseamnă neapărat că are parte de vise urâte.
O mare parte din copii au un stil mult mai energic de a dormi, scot sunete în timpul somului sau își schimbă expresia feței. Cel mai bine este să nu îl trezești pe micuțul tău, deoarece îi poți strica clipele de odihnă. Ce poți face tu? Să îl mângâi și să vorbești încet cu el. În cele mai multe cazuri, vocea mamei îl liniștește.
Ce visează bebelușii când râd în somn:
Probabil ai observat de multe ori în timp ce îți admirai puiul dormind că zâmbește sau face diferite grimase. Te-ai întrebat de ce face asta în somn sau dacă visează ceva? Conform unui studiu, abia după împlinirea vârstei de 6 săptămâni, un bebeluș poate să râdă în urma unui stimul declanșator. Iar după vârsta de 3 luni, acesta deja încearcă să comunice cu tine prin chicoteli. Mulți bebeluși zâmbesc în timpul somnului în momentul în care elimină gaze. Amuzant, nu?
Nimic nu este mai dulce decât zâmbetul micuțului tău, mai ales când îl surprinzi că face asta chiar și în somn. Poți sta fără grijă, visele sunt absolut normale, ba mai mult, îl și ajută să se dezvolte.