În primele luni de viață ale copilului, foarte multe mămici se confruntă cu o problemă dificilă – bebelușul refuză să doarmă pe spate și se întoarce mereu pe burtică, lucru care nu este deloc agreat de medicii pediatri. Adevărul este că mulți bebeluși preferă să doarmă pe burtică pentru că este o poziție confortabilă și reduce tresăririle - ceea ce îi poate trezi. Deci dormitul pe burtică poate oferi un somn mai profund noaptea, cu episoade de dormit mai lungi. Însă, dormitul pe burtică nu este varianta sigură pentru bebeluș, find asociat cu multe accidente teribile de moarte subită a bebelușului. Și atunci, ce-i de făcut?

Bebelușii se pot însă obișnui repede cu poziția de dormit pe spate - deși unii se mai agită o vreme. Ideea este că aproape toți bebelușii au un somn profund pe burtică și din acest motiv experții sunt de părere că creste riscul de moarte subită. Pentru că dorm profund pe burtică, reacțiile lor sunt mai atenuate, împiedicându-i să se trezească în timpul episoadelor de apnee și să își reia ritmul normal al respirației.

Există însă și situații în care bebelușul are un motiv fizic sau anatomic care îl determină să se simță inconfortabil pus la somn pe spate. Sau pur și simplu nu îi place această poziție de dormit. Atunci, poți încerca aceste trucuri:

  • Înfașă bebelușul la culcare. Studiile arată că bebelușii înfășați înainte de a fi așezați pe spate plâng mai puțin și dorm mai bine.
     
  • Nu folosi poziționatoare sau păturici pentru a-l determina pe bebe să stea pe spate sau pe o parte. Orice gen de poziționator este nesigur și nu trebuie folosit niciodată. Nu doar că nu previn sindormul de moarte subită, ci prezintă un risc major de sufocare.
     
  • Fii consecventă. Atunci cad este vorba despre bebeluși, consecvența este extrem de importantă. Într-un final, bebelușul se va obișnui să doarmă pe spate, așa cum este bine. După ce bebelușul va învăța să se răsucească sigur, proabil că își va alege singur poziția preferată de somn.