Una dintre situațiile care provoacă panică printre proaspetele mămici ține de alimentația bebelușului și, mai cu seamă, de lipsa poftei de mâncare. În primul rând, ar fi bine să știi din start ce reprezintă un apetit sănătos, ca să poți depista la timp eventualele nereguli. Prin urmare, cât ar trebui să mănânce un bebeluș?
Cum apetitul nu e constant nici măcar la adulți, nu te poți aștepta ca micuțul tău să funcționeze ca un robotel. Și să pape zilnic cantitatea exactă de lapte, la orele cele mai convenabile. Adevărul e că pofta de mâncare a puiului tău va varia de la o zi la alta și de la o săptămână la alta.
Ca să-ți faci o idee despre cât ar trebui să-i dai să mănânce, e bine să știi că, în general, în funcție de vârsta la care se află, sugarii au nevoie în fiecare zi de:
- la 1-3 luni – 150 ml de lapte, de 6-8 ori pe zi.
- la 4-6 luni – 150-180 ml de lapte (la o masă), plus 1-2 ligurite de cereale.
- la 6-8 luni – 180-240 ml de lapte (la o masă), plus gustări de cereale, fructe și legume pe parcursul zilei.
- la 8-12 luni – 120-180 ml de lapte (la o masă), plus o masă consistentă formată din alimente solide.
Dacă din vreun motiv nu îți poți alăpta puiuțul natural și trebuie să te rezumi la laptele praf, verifică aici cantitățile optime în funcție de vârstă, greutate și pofta de mâncare.
Care sunt cele mai frecvente cauze ale lipsei poftei de mâncare la bebeluși?
Primul lucru la care te gândești când puiul tău nu prea mănâncă este: nu cumva o fi bolnăvior? Se prea poate să fi răcit sau să-l doară burtica (nici tu nu ai poftă de mâncare când nu te simți bine). Dar cel mai adesea e vorba de altceva. Înainte să presupui ce e mai rău și să fugi cu el la spital, gândește-te bine la ce a mâncat bebelușul în ziua precedentă. Sau mai devreme în cursul aceleiași zile. Dacă a băut mult suc, lapte sau a mâncat o porție zdravănă de supă, probabil are burtica deja plină, nu îi mai este foame. El nu se va arăta interesat de piureurile pe care i le-ai pregătit.
Pe lângă asta, trebuie să tii seama și de ritmul de creștere al micuțului. Pentru că apetitul i se va schimba odată cu trecerea la o noua etapă. Ceea ce e perfect normal. Bebelușii cresc foarte repede în primele 6 luni de viață. Apoi rata de creștere încetinește puțin în următoarele 6 luni și e cea mai scăzută între 12 și 18 luni. Ce înseamnă, concret, asta? Că puiul tău va mânca mai puțin la 15 luni decât o făcea la 11. Motivul: nu mai are nevoie de același număr de calorii.
Sfaturi utile pentru mămici
Când observi o scădere în apetitul bebelușului, încearcă să urmărești foarte atent tot ce mănâncă în următoarele câteva zile. E bine chiar să-ți notezi într-un jurnal alimentar. Dacă e vorba doar de vreo 2-3 zile în care micuțul nu prea are pofta de mâncare, nu e cazul să te alarmezi. Cu puțină răbdare, o să constați că bebe își revine singur și reîncepe să pape în ritmul obișnuit. Ce poți face pentru a-l încuraja este să-i variezi cât mai mult meniul și să-i introduci câteva opțiuni tentante (cubulețe de fructe, legume cu texturi diferite, biscuiți, cereale – sigur, asta presupunând că ați trecut deja la alimentația solidă).
Totuși, dacă situația persista timp de o săptămână sau chiar mai mult, atunci ar fi bine să mergi cu el la un consult. Mai ales dacă lipsa de apetit e însoțită de alte simptome, cum ar fi febra, urticarie sau schimbări în culoarea și consistența scaunelor, e momentul să chemi pediatrul.