mamaplus

Ce ar trebui să facă părinții dacă bebelușul obosește repede, mănâncă puțin și nu ia în greutate?

-
//
15.09.2021

Când un bebeluş de câteva luni oboseşte repede, mănâncă puțin şi nu ia în greutate, este posibil să sufere de o afecțiune congenitală a inimii. Alte semne care ar trebui să ne îngrijoreze sunt degetele, nasul sau buzele vinete. La nivel global, din 100 de nou-născuți, unul are o malformație congenitală cardiacă. Netratate, unele malformații pot duce la o deteriorare rapidă a sănătății copilului, chiar în câteva zile de la naştere şi se poate ajunge chiar la deces. Află în continuare care sunt cele mai comune afecțiuni cardiace la cei mici şi cum le recunoaştem.

Cele mai frecvente boli sunt date de malformațiile congenitale cardiace, leziuni pe care copilul le are încă de când se formează organele. Cele mai frecvente sunt defectul de sept ventricular, atunci când o cantitate prea mare de sânge ajunge în plămâni şi tetralgia Fallot, responsabilă pentru nivelul scăzut de oxigen în sânge.

"La defectul de Sept, simptomele apar după o lună de la naştere, bebeluşul dă semne de oboseală când face un efort. adică atunci când se alimentează devine agitat, transpirat, nu mănâncă o cantitate adecvantă, drept consecință nu ia în greutate. Ritm cardiac accentuat, poate să aibă trannspirații, să fie uşor palid şi agitat. La Tetralgia Falo, simptomul principal este cianoza, adică învinețirea tegumentelor , în special la nivelul degetelor de la mâini şi la picioare, nasului, limbii", transmite medicul Cristian Bulescu, medic specialist chirurgie cardiovasculară.

Cum să avem grijă de sănătatea celor mici

Există mai multe grade de cianoză în funcție de cât de îngreunat este fluxul de sânge de la inimă la plămâni iar întregul corp poate fi afectat. Agitația copilului, joaca intensă, stresul, plânsul, infecțiile, pot accentua astfel de episoade. Când se observă astfel de simptome este necesară programare la un cardiolog pediatru.

Tratamentul acestor afecțiuni se realizează chirurgical, în jurul vârstei de 5, 6 luni, cât mai târziu posibil pentru ca şi celelalte organe să funcționeze în parametri buni. Dar intervențiile pot avea loc şi la câteva ore de la naştere, dacă ele nu mai suferă amânare. Cauzele pot avea legătură şi cu stilul de viață al părinților.

Pentru a înțelege mai exact aceste malformații, trebuie să înțelegem cum funcționează inima. Inima este formată din 4 camere, unite într-un mod specific între ele. Două la dreapta, două la stangă. Camerele din dreapta preiau sângele din corp și îl trimit la plămâni, să se oxigeneze; sângele oxigenat ajunge în camerele din stânga inimii și de acolo sângele este pompat, prin aortă, în tot corpul. Atunci când apar găurele sau legături greșite între aceste camere, sângele oxigenat se duce în direcții greșite, se amestecă cu cel neoxigent, și aici apar problemele. Unele defecte cardiace congenitale la copii sunt simple și nu au nevoie de tratament ci doar de urmărire. Alte defecte cardiace congenitale sunt mai complexe și pot necesita mai multe intervenții chirurgicale efectuate pe o perioadă de câțiva ani.