mamaplus

Cât timp se poate afla un bebeluș în scaunul auto fără risc pentru sănătate?

-
//
15.11.2021

Foarte mulți părinți se întreabă cât timp ar putea ține bebelușul în scaunul auto, în dependență de vârstă și perioada călătoriei. În primul rând ar trebui să cunoașteți faptul că scaunele auto sunt destinate aflării de scurtă durată a bebelușului în mașină și în niciun caz pentru aflarea îndelungată sau pentru somn.

Copiii mai mici de 4 săptămâni se pot afla în scoica auto nu mai mult de 30 de minute fără pauze, iar în cazul copiilor până la vârsta de 2 ani nu ar trebui să se depășească perioada de o oră și jumătate. Dacă veți lăsa copilul să stea mai mult în scaunul auto s-ar putea să se dezvolte asfixia posturală (pozițională), când respirația devine superficială și ineficientă, ca în suspendarea cu capul în jos perioade lungi de timp. Acest lucru poate duce la sufocare și chiar deces.

Dacă urmează să aveți o călătorie îndelungată cu bebelușul, este necesar să faceți opriri regulate în timpul cărora să scoateți copilașul din scoica auto și să-l înviorați puțin. Durata staționărilor depinde de vârsta bebelușului și de scop (hrană, schimbarea scutecului, plimbare, joacă).

Forma scoicii auto pentru bebeluși este una specială

Chiar dacă unii rămân nedumeriți atunci când văd forma plată a scaunului și vor să-i pună un suport sub spate bebelușului, specialiștii avertizează că nu trebuie să faceți asta în niciun caz. Poziția în care bebelușul stă în scoica auto este una corectă din punct de vedere fizic și este absolut sigură. Dacă veți pune un suport adăugător, poziția bebelușului va deveni instabilă și periculoasă în caz de un accident rutier. Până la urmă, rolul principal al scaunului auto este protecția bebelușului în caz de lovituri puternice.

Este important să alegeți scaunul auto conform vârstei copilului și să-l instalați corect în mașină. Înainte de a-l așeza pe bebeluș în scaun, dezbrăcați-l hainele groase, pentru a-l fixa mai ușor cu centura de siguranță. Periodic verificați copilul în timpul călătoriei și niciodată nu lăsați copilul singur în mașină, chiar dacă doarme și are un somn profund.

O călătorie scurtă de câteva minute cu bebelușul până la 4 luni îi poate ameliora durerile provocate de colici. Poți include în mașină și sunete albe, pentru un efect garantat. Ai grijă să nu depășești perioada de 30 de minute de aflare a bebelușului în scaunul auto.