Formulele de lapte praf pentru bebeluși conțin cantități mari de zahăr. Acest lucru a fost dovedit prin studii științifice care ne alertează asupra efectelor secundare ale acestora pe termen mediu și lung. Acest lucru ar putea duce la consecințe negative asupra dezvoltării bebelușului. Una dintre acestea poate fi o modificare a microflorei, care, în primele etape ale vieții, este foarte sensibilă la dietă, așa cum afirmă acest studiu. Un nivel excesiv de zahăr poate face ca cel mic să fie predispus la diabet, obezitate sau alte boli complexe.

În ciuda faptului că laptele matern conține lactoză, un zahăr pe care corpul nostru nu îl poate digera în primele etape ale vieții, formulele pentru bebeluși conțin o cantitate excesivă de zaharuri simple. De fapt, un număr mare de mărci de lapte praf pentru bebeluși conțin mai mult de 7 g de zahăr la 100 g de produs. Această concentrație de zahăr este comparabilă cu cea a băuturilor pentru sportivi.

Merită menționat faptul că zahărul, pe lângă faptul că are proprietăți organoleptice, are un anumit efect de inducere a dependenței, așa cum a fost evidențiat în anumite studii. Prin urmare, nu este o idee bună să le dai bebelușilor o cantitate excesivă din acest nutrient. Procedând astfel, copilul se va obișnui cu gustul dulce și va începe să consume zahăr în exces.

Ce soluții există?

În mod ideal, ar trebui să alegi formule pentru bebeluși cât mai asemănătoare cu laptele matern în ceea ce privește valoarea nutritivă. Făcând acest lucru, bebelușul se va dezvolta corect și corpul lui va funcționa normal.

Cu toate acestea, poate fi o idee bună să optezi pentru niveluri ușor mai ridicate ale anumitor nutrienți, cum ar fi omega 3. Acești acizi grași sunt benefici pentru dezvoltarea creierului, potrivit mai multor studii. În plus, au capacități antiinflamatoare ridicate.