

Suntem în sezonul răcelilor, iar una dintre cele mai frecvente afecțiuni în rândul sugarilor este bronșiolita. Sugari îi numim pe copiii între 28 de zile – 12 luni. Bronșiolita este cea mai frecventă boală de tract respirator inferior și așa cum îi spune numele afectează bronșiolele (ramificațiile mici ale bronhiilor).
Cauza bronșiolitei este VIRALĂ: Virusul sincitial respirator (VSR). În perioada de iarnă este implicat în aproapte toate cazurile de bronșiolită și se transmite pe cale aeriană, prin aerosoli. În rare cazuri (2%) se poate suprainfecta bacterian. Din start deducem faptul că o bronșiolită necomplicată, NU se tratează cu antibiotice! Mai pot fi implicate virusurile Gripale, Paragripale, Adenovirusuri.
Bronșiolita are câteva simptome clasice printre care:
Diagnosticul de bronșiolită se poate pune în urma unui consult medical. Doar medicul poate identifica/aprecia aceste modificări.
Formele ușoare de bronșiolită pot fi tratate ambulant (acasă) cu precizarea că părinții trebuie să își supravegheze atent copiii pentru a observa modificări de culoare: cianoza, dacă prezintă perioade de apnee (când nu mai respiră deloc), dacă refuză alimentația etc.
În mod normal sugarii cu bronșiolită în care este implicat VRS ar trebui să fie izolați fiind extrem de contagioși. Virusul poate rezista pe haine până la câteva ore. Ceea ce este important să cunoașteți este faptul că tusea poate să persiste 1-2 săptămâni.
Terapia cu antibiotic nu este necesară dacă nu există semne de suprainfecție bacteriană și anume: persistența febrei mai mult de 3 zile, simptomatologie refractară la tratament sau care se agravează.
Evoluția este de regulă una favorabilă. Există sugari care prezintă un teren predispozant pentru bronsiolite repetate care duc la dezvoltarea unui sindrom de hipersensibilitate bronșică, acesta fiind asociat mai târziu cu astmul bronșic.