mamaplus

Când trebuie să trezești bebelușul pentru a-l hrăni și când este bine să-l lași să doarmă liniștit

-
//
01.07.2020

Sunt câteva motive pentru care ar trebui să întrerupem somnul bebelușului. Acestea includ stabilizarea producției de lapte a mamei, în cazul în care aceasta alăptează, pentru a ne asigura că bebelușul ia în greutate într-un ritm corespunzător și pentru a-l învăța care-i diferența între zi și noapte. Folosiți-vă de intuiție și bun simț și urmați sfatul pediatrului dvs.

Stabilizarea producției de lapte a mamei

Primul motiv pentru care trezim copilul ca să mănânce este acela de a ne asigura că mama produce lapte și că producția de lapte se stabilizează. Trezind copilul ca să sugă la fiecare 2 ore în primele zile de viață în afara pântecului matern, vom ajuta hormonii mamei să facă tranziția de la producerea de colostru la cea de lapte.

În timpul acestor prime zile de viață este posibil ca bebelușul să fie greu de trezit sau de menținut treaz pentru a fi hrănit, însă trebuie să insistăm întrucât este foarte important acest proces.

Câteva idei care te vor ajuta să trezești sau să menții treaz un bebeluș atât cât este nevoie pentru a-l hrăni:

  • desfășarea (dezbrăcarea);
  • gâdilatul lăbuțelor, piciorușelor sau părților laterale ale corpului bebelușului;
  • să îl atingi de-a lungul bărbiei și al gâtului;
  • să-i vorbești;
  • să-l ridici (în aceste prime zile de viață, bebelușii au tendința să deschidă ochii când sunt ridicați și să-i închidă când sunt lăsați jos);
  • să încerci o poziție nouă de alăptat.

Creșterea corespunzătoare în greutate

Bebelușii pierd până la 10% din greutatea de la naștere înainte ca producția de lapte a mamei să se instaleze, iar apoi ei trebuie să recâștige greutatea pierdută și să continue să ia în greutate într-un ritm corespunzător. Pediatrul va fi cel în măsură să vă spună dacă bebelușul ia în greutate așa cum trebuie și dacă este nevoie să vă treziti mai des bebelușul din somn pentru a-l hrăni.

În medie, bebelușii au nevoie să mănânce la fiecare 2-3 ore în primele zile de viață. Unii dintre ei vor avea tendința de a dormi mai mult pe parcursul nopții, în timp ce alți copii vor continua să se trezească la fiecare 2-3 ore în timpul zilei și al nopții pentru a se hrăni. Dacă bebelușul dorește să doarmă toată noaptea, este posibil să fie necesar sau nu să-l treziți pentru a-l alimenta, în funcție de sfatul pediatrului, care va lua o decizie în baza ritmului de creștere al copilului.

Copilul doarme toată ziua și stă treaz noaptea

Prin trezirea unui bebeluș în timpul zilei ca să mănânce, vă veți antrena copilul să înțeleagă că ziua se mănâncă și se joacă, iar noaptea se doarme. Dacă bebelușul vrea să tragă un pui de somn de câteva ore de-a lungul zilei, îl puteți lăsa să o facă, însă riscați să confunde ziua cu noaptea dacă nu încercați să-i impuneți, pe cât posibil, un orar de hrană în timpul zilei, în loc să-l lăsați să doarmă cât dorește.

Dacă vă îngrijorează cantitatea de hrană ingerata de-a lungul unei zile, consultați medicul pentru a afla de câte ori ar trebui să vă treziți copilul ca să mănânce. Altfel, aveți încredere în instinctele proprii. Dacă bebelușul trebuie să fie trezit permanent pentru următoarea masă conform programului de alimentare la fiecare 2 ore, atunci poate este timpul să lăsați 3-4 ore între mese.