Mămăliga este un preparat care se găsește frecvent pe mesele moldovenilor și anume din acest motiv vom dezvălui în cele ce urmează care sunt beneficiile acestuia, mai cu seamă în cazul bebelușilor care se află la etapa de diversificare. Încă de la vârsta de 6 luni, reomandată pentru începutul diversificării de Organizația Mondială a Sănătății, bebelușul tău are nevoie de mese suplimentare, pe lângă laptele matern. Când poți să-i oferi mămăligă micuțului tău și cum ar trebui să o prepari, află în continuare.

Potrivit pediatrilor, primele alimente la începutul diversificării ar trebui să fie fructele, legumele și cărnița, bogată în proteine. De la vârsta de 8 luni pot fi introduse și terciurile în alimentația micuțului, inclusiv mămăliguța. Totuși, ea nu va fi preparată conform rețetei cu care ne-am obișnuit.

Cum să prepari mămăliguța pentru bebeluș?

Preparată în mod tradițional (în apa care fierbe torni mălaiul și îl lași să se umfle), mămăliga pentru bebeluși ar trebui amestecată pe final cu lapte matern sau formulă. Nu este nevoie de sare, pentru că acest aliment nu are ce căuta în meniul micuților până la împlinirea vârstei de 12 luni. Majoritatea bebelușilor adoră mămăliguța pentru că are un gust dulceag și o consistență moale și plăcută.

Mămăliguța poate fi servită de cel mic alături de puțină brânză de vaci, piureul de legume preferat sau un iaurt natural. După împlinirea vârstei de 1 an poți introduce smântâna și untul.

Beneficiile mămăliguței pentru organismul în creștere al bebelușului

Fiind bogat în vitamine și fibre, porumbul îi oferă organismului o cantitate considerabilă de minerale, fosfor, potasiu, magneziu, fier și oligoelemente. Mălaiul este o sursă excelentă de antioxidanți care sunt absolut necesari pentru creșterea și dezvoltarea micuților.

Atunci când alegi mălaiul pentru a prepara mămăliguță, ține cont că ar trebui să fie necernut, pentru că doar astfe păstrează o parte importantă a proprietăților boabelor de porumb benefice pentru organism. 

Atenție: Deși se întâmplă foarte rar, alergiile la porumb există și pot rămâne adesea fără un diagnostic exact, deoarece par a fi simple probleme digestive. Tocmai de aceea, ar fi bine să consultați medicul pediatru înainte de a introduce mălaiul în alimentația bebelușilor.