Puseele de creștere ale bebelușilor sunt acele perioade în care ei cresc cel mai mult în greutate, în lungime cât și la nivelul circumferinței capului. Fiecare copil se dezvoltă în felul său, iar asta înseamnă că nu ar trebui să te îngrijorezi dacă micuțul tău nu a crescut mai mult decât de obicei în aceste etape de timp. Ar putea avea mai multe pusee de creștere decât cele enumerate mai jos, sau mai puține sau ai putea să nu le observi deloc. Este absolut normal.

Puseele de creștere pot apărea oricând și durează una sau două zile în cazul bebelușilor mici, iar în cazul celor mari, chiar și o săptămână.

Medicii pediatri au observat că există totuși anumite tipare în privința perioadelor în care apar puseele, mai exact:

  • La două săptămâni
  • La trei săptămâni
  • La șase săptămâni
  • La trei luni
  • La șase luni

Care sunt semnele puseelor de creștere?

Așa cum spuneam mai sus, foame tradusă prin mese mai bogate este primul semn. Apoi, ar fi somnul, care ar putea fi mai lung sau mai scurt. Un alt semn al unui puseu de creștere ar putea fi comportamentul. În timpul unui puseu de creștere bebelușul ar putea deveni mai „mârâit” decât de obicei și mai lipicios. Vei observa că vrea să fie ținut în brațe mai tot timpul și că plânge atunci când îl pui în pătuț.

Mai există o teorie, care susține că schimbările de comportament pot reprezenta semnul că urmează un salt de dezvoltare.

Ce trebuie să faci în timpul puseelor de creștere?

Cel mai important este să urmărești indiciile pe care le oferă copilul și să rspunzi nevoilor lui, fie că vorbim de mai multă hrană, un somn în plus sau doar o perioadă de liniște în care să-l ținem în brațe și să-l alintăm.

Dacă alăptezi, nu-ți face griji că nu se satură, pentru că organismul tău va produce atâta lapte cât este nevoie. Este adevărat că poate fi nevoie de o zi sau două pentru ca organismul să înțeleagă că e nevoie de mai mult, perioadă care ar putea să te copleșească.

Dr. Mihaela Niță, medic pediatru și consilier în alăptare, spune că în timpul puseelor de creştere bebeluşii mănâncă mai bine, devin mai agitați la sân, se trezesc mai des în timpul nopții. ”Dacă se practică alăptarea la cerere, sânul se adaptează foarte repede şi va produce mai mult lapte într-un interval foarte scurt de timp. Acelaşi comportament poate să apară şi în timpul perioadelor de achiziții, când nevoile bebeluşului sunt crescute”.