Care este sensul călirii copilului?
Aceasta întărește organismul, are grijă de sistemul nervos, îmbunătăţeşte circulaţia sîngelui şi metabolismul, în rezultat copiii mai rar răcesc. În plus, copiilor cu imuniate nu le poate fi frică de udarea picioarelelor, ei nu se tem de schimbări în temperatura aerului și a apei, vânt și curent.
Reguli de călire la copii
E necesar să fie respectate următoarele reguli. Utilizarea sistematică a procedurilor pe orice timp al anului, fără întreruperi, cu o creștere treptată a dozei iritante. Selectarea corectă și procedura de dozare este individuală pentru fiecare copil în funcție de vârstă. Toate procedurile de călire ar trebui să fie efectuate pe fundalul emoțiilor pozitive.
Băile de aer în călirea copilului
Călirea cu ajutorul aerului - procedura cea mai blândă și cea mai sigură, medicii o recomandă pentru a începe procedurile. Băile de aer sunt împărțite în băi calde (30-20°C), răcoroase (20-14°C ) și reci (14°C și mai jos). Călirea copilului ar trebui să se înceapă într- o încăpere bine aerisită, e mai bine de început cu mișcare: făcînd exerciții sau pur și simplu jucîndu-se. Pentru prima dată, aveţi grijă ca temperatura să fie de aproximativ 15-20°C și faceţi sport cu copii 15-30 de minute. În fiecare zi creșteţi timpul cu 10 minute. Dacă afară e umed și vânt, procedura trebuie să fie redusă.
Băile de soare
Toamna, iarna și primăvara lumina directă a soarelui nu duc la supraîncălzire, deaceea căderea lor pe fața copilului nu este doar permisă, ci este necesară. Se recomandă să petreceţi vara la lumină și să faceţi băi de aer, la o temperatură de 22°C sau mai mare pentru sugari și la 20°C pentru copii 1 - 3 ani, cel mai bine în vreme frumoasă.
Băile de apă
Odata ce copilul s-a obişnuit cu procedurile uscate, receţi treptat la cele umede. De la degetele mîinii până la umăr, de la tălpi pînă la șold, apoi la piept, abdomen și în ultimă instanță - spatele. Aproximativ după două săptămâni de la începerea frecării umede încurajați-vă copilul să ia o baie pentru picioare. Această procedură este deosebit de utilă pentru copiii, care de multe ori răcesc, deoarece ea acţionează asupra vaselor gurii, nasului și tractului respirator superior. Așezați copilul pe un scăunel și puneţi picioarele lui într-un vas, astfel încât în apă să fie şi tălpile și toată partea inferioară a piciorului. Începeţi a le stropi cu apă de 28°C iar în fiecare săptămână reduceţi temperatura cu 1°C. Nu scădeţi temperatura mai jos de 20 °C.
Tradiţionalele băi de apă
Vîrsta copilului de la naștere pînă la 2 - 3 luni.
Băi comune - copilul face baie zilnic la temperatura apei de 37 - 36°C timp de 5 min, apoi se toarnă peste el apă, temperatura căreea e cu 2°C de mai joasă.
Frecarea umedă locală- se faace cu ajutorul unei mănuşi umezite în apă la temperatura 33-36°C, se șterg mînile pînă la umăr, apoi picioarele de la talpă până la genunchi timp de 1- 2 minute. După fiecare cinci zile, temperatura se redusce cu 1°C și se ajunge la 28°C. Fiecare parte a corpului se şterge pînă la o uşoară roșeață imediat după ștergerea umedă.
Vîrsta copilului de la 2 -3 pînă la 9 - 10 luni.
- Ca și în grupa de vîrstă anterioară.
- Ca și în grupa de vîrstă anterioară.
Fricţionarea umedă totală. Pentru început ștergeți membrele superioare, apoi inferioare și în cele din urmă pieptul și spatele. Temperatura apei este la fel ca atunci când frecţionaţi local. În apă puteți adăuga sare (2 lingurițe de sare la 1 cană de apă). Respectaţi aceeași regulă - fiecare parte a corpului o ștergeți pînă la uscat imediat după frecare.
Vîrsta copilului de la 9 - 10 luni pînă la 1 an
- Ca și în grupa de vîrstă anterioară.
- Ca și în grupa de vîrstă anterioară.
Stropirea totală. La această procedură, copilul poate fi aşezat sau poate sta în picioare. Furtunul flexibil de duș ar trebui să fie plasat aproape de corpul copilului (25 - 30 cm). Fluxul de apă trebuie să fie puternic. În primul rând, se stropeşte spatele, apoi pieptul, abdomenul, mâinile în ultimul rând. După stropire se şterge bine pînă se usucă şi apare o roșeață uşoară.
Când și cum se începe călirea copilului ?
E rezonabil de a începe întărirea imedit ce v-aţi externat din maternitate. Ar fi bine, să chemaţi un specialist la domiciliu, care vă va ajuta să alegeți programul potrivit pentru copilul dumneavoastră, în funcție de modul în care a avut loc naşterea, care a fost şi este starea copilului la naștere dar și acum. De obicei, în cazul în care copilul este sănătos, un expert vă va arăta cum să efectuaţi procedurile cu apă și gimnastica specială de reabilitare. Cel mai important lucru în călire e regularitatea și constanța. Alegerea corectă ținând cont de caracteristicile copilului (greutate, stare, dispoziţie și așa mai departe.) Nu ar trebui să continuaţi călirea, dacă observați orice semne de boală, cum ar fi la sugari - nasul.