mamaplus

Bubițe roșii pe fundulețul bebelușului. Cât de periculoase sunt și cum pot fi tratate

-
//
11.07.2022

Iritația din cauza căldurii este o afecțiune care poate fi confundată de o mămică îngrijorată cu unele boli infecțioase, deci normal că va provoca panică. Pentru a preveni starea de stres și de îngrijorare, părinții trebuie să se înarmeze cu câteva informații utile despre această iritație, pentru a lua măsurile necesare.

Acele bubițe roșii sunt de fapt milaria – o erupție roșie sau roz pe pielea delicată a bebelușului. Din fericire, bubițele roșii de la căldură nu sunt deloc periculoase și nici dureroase, dar provoacă mâncărime și un disconfort teribil atât în sezonul cald, cât și în cel rece, mai ales atunci când mămicile îi îmbracă pe bebeluși în haine prea groase. Cele mai afectate zone ale corpului sunt cele care se freacă mai puternic de îmbrăcăminte.

Milaria apare sub forma unor pete sau a unor mici ridicături pe gât, cap, umeri, precum și pe funduleț. Foarte rar poate apărea o infecție cutanată secundară, așa că în mod obișnuit nu necesită îngrijire medicală. Părinții nu trebuie să fugă la cabinetul medicului pediatru pentru o astfel de afecțiune, ci se pot înarma cu produse ecologic pure pentru a menține intactă igiena bebelușului lor. Foarte important este să folosească doar produse naturale pentru că substanțele chimice pot afecta pielea sensibilă a copiilor. 

Erupția cutanată va dura circa 2-3 zile. Micuții se vor plânge de mâncărimi, dar în momentul în care apare și febra, atunci trebuie solicitat medicul pediatru pentru că probabil s-a instalat în corp o infecție și va fi necesar un tratament adecvat.

Prevenirea apariției milariei

Înainte de a trata orice afecțiune medicală, părinții trebuie să o prevină, deci vor fi nevoiți să învețe câteva lucruri importante, precum:

  • În perioada verii, copilul nu trebuie îmbrăcat mult prea gros pentru că acest lucru duce la apariția bubițelor roșii;
  • Hăinuțele care pot fi folosite în această perioadă trebuie să fie confecționate din bumbac;
  • În camera copilului se va crea un mediu prielnic pentru starea lui de sănătate, așa că vor achiziționa un umidificator ce va proteja pielea micuțului.
  • Se va evita folosirea unor produse cosmetice care irită pielea sensibilă a bebelușului.

Tratamentul adecvat pentru această afecțiune

Milaria la bebeluși poate dura mai multe zile la rând și este destul de prezentă în viața nou-născuților, astfel încât părinții trebuie să știe cum să o trateze la domiciliu:

  • Această afecțiune nu necesită sub nicio formă tratament medicamentos;
  • Bebelușul va fi ținut într-un mediu răcoros și va fi îmbrăcat cu haine din bumbac, deschise la culoare;
  • Băița caldă poate fi un bun tratament împotriva bubițelor roșii la copii, deci mămicile nu vor uita să îmbăieze bebelușul în fiecare seară. Uscarea pielii este esențială în lupta împotriva milariei;
  • Dacă nu îi face băiță, atunci mama poate folosi prosoape reci aplicate pe pielea micuțului;
  • Calmarea simptomelor și reducerea iritațiilor se vor face cu ajutorul unguentelor antialergice;
  • Dacă bubițele au secreții gălbui, atunci poate fi prezentă și o infecție, caz în care se merge la medicul pediatru.