Dacă ai auzit deja despre al patrulea trimestru de sarcină, să știi că despre asta vom vorbi în continuare. În primele luni de viață, bebelușii fac cunoștință cu lumea înconjurătoare și perioada de adaptare nu este chiar atât de ușoară. Cu răbdare și respectarea unei rutine zilnice, părinții vor reuși să treacă cu bine peste această etapă. Este necesar să vă informați despre tot ce urmează, ca să știți cum să faceți față situațiilor imprevizibile. Celebrul pediatru Harvey Karp, autor al unor cărți de succes, spune că cea mai bună metodă de a-ți calma bebelusul și de a-l face să doarmă este reconstituirea zgomotelor, a mișcării și a mediului din burtică.
Dacă bebelușul plânge și pare să nu aibă nici un motiv, sunteți probabil cu nervii întinși la maxim. Pediatrul Harvey Karp a definit cinci sfaturi esențiale cu care îi sfătuiește pe părinți să le folosească pentru a calma un bebeluș care pare imposibil de calmat. Aceste cinci sfaturi pot recrea mediul uterin și activează reflexul de calmare al copilului. Dr. Karp, descrie primele luni după naștere drept „al patrulea trimestru de sarcină” – bebelușii sunt în afara pântecelui, dar nu sunt încă pregătiți pentru lumea noastră.
„Nou-născuții sunt niște creaturi grăsuțe care trebuie ”evacuate” din pântece cu trei luni înainte să fie gata, astfel încât capul lor mare să nu rămână blocat în canalul nașterii”, spune el. Presupunem că nou-născuții au nevoie de calm și liniște, dar locul din care au ieșit tocmai este un loc activ și zgomotos.
Bebelușul, în timp ce dormitează în uterul mamei, se află într-un echilibru continuu. Sunt bombardati cu sunetele înfundate sau zgomotoase ale corpului mamei lor și înghesuite de pereții „camerei” lor. Nu este de mirare, spune Karp, că cei mici se simt nesiguri și nemulțumiți când stau singuri într-un pătuț sau pat mare cu brațele și picioarele desfăcute. În mintea lor e haos total.
Bebelușii sunt mai fericiți când își amintesc de senzațiile și liniștea blândă din burtica mamicii
Cei mai mulți bebeluși se simt mult mai bine atunci când sunt înconjurați de unele dintre senzațiile liniștitoare de care s-au bucurat în pântec. Aceste senzații funcționează atât de bine pentru că pornesc un reflex calmant - un deconectant pentru plâns și pornire pentru somn.
Iată cele cinci sfaturi de recreere a atmosferei din burtica mamei, care calmează bebelușul:
- Înfășare. Înfășurați copilul într-un cearceaf, astfel încât să se simtă în siguranță.
- Puneți bebelușul în poziție laterală sau pe burtică. Dar, atunci când va fi adormit, va fi pus întotdeauna pe spate.
- Creați un „zgomot alb” care acoperă alte zgomote. Porniți aspiratorul, uscătorul de păr, ventilatorul sau uscătorul de haine. Mai simplu ar fi să includeți aceste sunete albe de pe Youtube.
- Legănare calmă. Creați o mișcare ritmică de orice fel. De exemplu, luați copilul la plimbare într-un cărucior sau mașină.
- Oferiți-i bebelusului ceva de supt, cum ar fi o suzetă.