mamaplus

Bebelușii nu dorm noaptea din cauza inactivității din timpul zilei: mit sau adevăr?

-
//
04.01.2021

Somnul nou-născuților are o durată sumară de 16 ore pe zi. Această perioadă de somn este împărțită în 4-6 episoade separate de perioade scurte de trezire.  Somnul din timpul nopții va deveni mai continuu, iar numărul trezirilor nocturne și durata lor va descrește. Acest proces care duce la petrecerea unei nopți întregi dormind este parcurs de către majoritatea bebelușilor în primul lor an de viață. Totuși, 20-30% dintre copii continuă să aibă un somn fragmentat cu treziri dese și dificultăți de adormire, devenind principala lor problemă în ceea ce privește somnul din primii doi ani de viață.

Specialiștii de la ”Michigan State University” au descoperit, printr-un nou studiu, că bebelușii care nu sunt foarte activi în timpul zilei se trezesc frecvent noaptea, potrivit sciencedaily.com. Oamenii de știință recomandă părinților să ia în considerare această variantă, mai ales când caută posibile soluții pentru nopțile lungi și fără somn ale sugarilor.

Mai mult, se pare că nici perioadele de somn din timpul zilei nu sunt de folos. În cazul bebelușilor care nu au dormit noaptea problema a persistat, indiferent de cât de frecvent au dormit mai apoi, pe parcursul zilei. În plus, copiii obosiți au cântărit semnificativ mai mult, acest lucru indicând un risc potențial pentru obezitatea precoce.

Cercetarea a fost publicată în revista ”Infant Behaviour and Development”, fiind prima care se concentrează pe aceasta legătură dintre somn și activitatea din timpul zilei.

”Știm că activitatea fizică și somnul se influențează reciproc și sunt puternic asociate cu creșterea copiilor. Rezultatele noastre sugerează că această asociere apare încă de la începutul copilăriei, care este o perioadă critică de dezvoltare”, spune Janet Hauck, profesor de kinetologie.

Ce reprezintă activitatea fizică pentru bebeluși?

Activitățile fizice ale bebelușilor, pe care noi le considerăm eforturi minore, au un rol crucial pentru creșterea și dezvoltarea acestora. De exemplu, când aceștia stau pe burtă, abilitățile lor motorii se îmbunătățesc.

”Nu avem dovezi care să indice că timpul petrecut pe burtă influențează direct somnul, crește activitatea fizică, sau ajută la creșterea sănătoasă în greutate. Totuși, părinții care consideră că bebelușul lor nu doarme suficient noaptea ar putea să încurajeze copilul să stea cât mai mult pe burtă în timpul zilei pentru a creste nivelul de activitate fizică”, spune Hauck.

La acest studiu au participat 22 de copii sănătoși, în vârstă de șase luni, cărora li s-a monitorizat activitatea fizică. De asemenea, greutatea și lungimea au fost măsurate și luate în considerare. ”Bebelușii care au dormit cel mai puțin pe parcursul a 24 de ore, mai ales pe timpul nopții, au fost hrăniți mult mai des noaptea și au fost semnificativ mai inactivi ziua”, adaugă Hauck.

Mai mult, echipa de specialiști a observat că sugarii care s-au odihnit au înregistrat un scor mai bun pentru lungime, în jur de 53 de cm, comparativ cu cei care au avut probleme cu somnul, aceștia din urmă având și o greutate prea mare, în raport cu vârsta și lungimea.

”Este indicat ca părinții să vadă rutina de somn drept o prioritate pentru copil. Este recomandat și să încurajeze activitatea fizică în timpul zilei, interacționând cu bebelușii, încurajându-i să stea pe burtă, sau să fie lăsați liberi pe podea”, concluzionează Hauck.