Alergiile alimentare la bebeluși

Ce este alergia?

Alergia – o caracteristică neobișnuită a organismului, ereditară sau înnăscută și exagerarea la normalul ce ne înconjoară zi de zi (praful din casă, praful și puful unor copaci sau ierbii, firele de păr al animalelor, produse alimentare), lucruri la care majoiritatea oamenilor nu reacționează.

În primul rînd, alergia apare la oamenii care genetic sunt predispuși la dezvoltarea acestei boli la un contact repetat cu alergenul. Deci, prin ereditate se transmite nu boala în sine, ci predispunerea la aceasta.

Alergiile pot apărea la orice vîrstă, în orice moment.

Apariția alergiilor alimentare la bebeluși se manifestă foarte variat – dermatită atopică, părobleme cu tractul gastro-intestinal (reguirgitare persistentă, vomă, diaree), rinita alergică, crize astmice.

Ce alergeni există?

Alergenii – proteine de origine străină. Ei pot nimeri în organism în trei moduri:

1.      Cu mîncarea, prin tractul gastro-intestinal – medicii numesc acest mod „alergeni alimentari”;

2.      Prin piele, contact direct – aceștia sunt „alergeni de contact”;

3.      Cu aerul, prin intermediul căilor respiratorii – aceștia sunt „alergeni inhalați”.

Nu foarte rar sunt întîlnite cazuri cînd aceste moduri sunt combinate. De exemplu, copilul poate intra în contact cu saliva și părul din blana cîinelui, iar părți din acestea pot fi înghițite sau pot nimeri în corp odată cu aerul respirat.

În copilărie, adesea, alergia este provocată de către alergenii alimentari. După vîrsta de 4 ani, majoritatea copiilor devin mai sensibili la alergenii alimentari (se produce toleranța), dar în același timp, crește rolul alergenilor de contact și inhalați.

Care sunt alergenii care provoacă alergiile alimentare?

Alergenii alimentari de bază

•        Laptele de vacă

•        Ouăle  de găină

•        Arahidele

•        Nucile

•        Soia

•        Peștele

•        Fructele marine

•        Grîul

Cum pot fi tratate alergiile alimentare?

Tratamentul alergiilor ar trebui să fie complex!

Recomandări principale

Dietoterapia

- Păstrați capacitatea de a alăptape cît de mult posibil.

- Evitați și preveniți expunerea la alergeni prin intermediul dietelor eliminatorii.

Dieta eliminatorie – dieta ce presupune eliminarea completă a posibilității de a contacta alergeni și care-i va permite sistemului imunitar să funcționeze în mod natural. Trebuie să fie eliminate din meniul zilnic, alimentele care conțin alergeni alimentari. Pentru o astfel de dietă  se folosesc produse speciale, care au un conținut scăzut de alergeni sau nu conțin deloc alergeni.

- În cazul în care alăptați, urmați o dietă strictă atît dv, mama, cît și copilul.

Amintiți-vă că orice urme de alergeni, prin intermediul laptelui matern, oricum pot nimeri în organismul bebelușului și să continuie să atace sistemul lui imunitar.

- În cazul hrănirii cu adaosuri artificiali – se impune o dietă strictă copilului.

- Să aleagă un produs special care să i se potrivească copilului dv, ar putea doar medicul.

- Durata dietoterapiei este definită de către doctor. Este important ca să i se permită sistemului imunitar să se relaxeze de alergeni și să se recupereze, iar mai apoi să pregătiți copilul pentru formarea rezistenței la alergeni.

2. Tratamentul medicamentos

Anumite medicamente, cît și durata administrării lor, este determinată de către medic în funcție de severitatea situației micuțului, a prezenței și severitatea simptomelor individuale. În orice caz, nu se iau decizii  pe cont propriu pentru a lua un preparat anume.